Smakosze.pl Przepisy Gessler wzięła przepis na gołąbki i wywróciła go do góry nogami. Sekret tkwi w głównym składniku farszu
Canva / MychkoAlezander

Gessler wzięła przepis na gołąbki i wywróciła go do góry nogami. Sekret tkwi w głównym składniku farszu

7 września 2023

Gołąbki są smacznym daniem obiadowym, które robimy z mięsa mielonego i kapusty. Jednak Magda Gessler przeprowadziła prawdziwą kuchenną rewolucję w robieniu gołąbków. Mięso mielone zastąpiła innym zdrowym składnikiem. Jak smakują gołąbki słynnej restauratorki?

Gołąbki Magdy Gessler, czyli danie bez mięsa

Gołąbki to danie, które lubi wielu Polaków. Jest smaczne, pożywne i można je dość szybko przyrządzić. Zwykle robimy je z mięsa mielonego, kapusty oraz ryżu lub kaszy. W niektórych regionach Polski dodaje się też grzyby.

Jednak Magda Gessler postanowiła gołąbków nie robić z mięsa mielonego. Znana restauratorka mięso zastąpiła farszem z produktu, który też często gości na naszych stołach . Jakim składnikiem gwiazda Kuchennych Rewolucji zastępuje mięso mielone w tak lubianych gołąbkach? Ten składnik może zaskoczyć wiele osób.

gołąbki
Canva/Naked King
Kuzynka dała mi przepis na knedle bez ziemniaków. Pukałam się w głowę, a teraz robię tylko takie

Dorsz, czyli gołąbki Magdy Gessler

Magda Gessler do przygotowania farszu używa dorsza i kaszy jęczmiennej. To zdrowe i lubiane produkty, które są lubiane w polskiej kuchni . Dorsz jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jego jedzenie dostarcza nam witamin z grupy B i witaminy C, E i A.

Natomiast kasza jęczmienna to doskonałe źródło selenu, potasu, wapnia i fosforu. Farsz z dorsza i kaszy jęczmiennej w gołąbkach jest ciekawą propozycją na danie obiadowe. To smaczna odskocznia od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym.

Jak przyrządzić gołąbki od Magdy Gessler?

Składniki:

  • włoska kapusta
  • ½ kg filetów ze świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Liście kapusty parzymy wrzącą i osoloną wodą. Rybę myjemy, oczyszczamy i mielimy. Ważne, by usunąć skórę z dorsza. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odsączamy. Dodajemy ją do ryby.

Kaszę jęczmienną gotujemy i dodajemy do ryby i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na liście nakładamy farsz i zawijamy. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy i podajemy. Pisaliśmy o smacznym sposobie na gołąbki . Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na gołąbki.

gołąbki
Canva/Naked King

Źródło: beszamel.se.pl

Biorę butelkę i wlewam do niej tą masę. Po chwili cieszę się największym przysmakiem
Zawsze sypię szczyptę do smażonej cebulki. Wychodzi o niebo lepsza
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy