Kuzynka dała mi przepis na knedle bez ziemniaków. Pukałam się w głowę, a teraz robię tylko takie
Knedle to smaczna propozycja na obiad u schyłku lata. Zwykle ciasto na to danie przygotowujemy z dodatkiem ziemniaków. Jednak ja przyrządzam ciasto na knedle bez nich. Daje inny i bardzo zdrowy produkt. Polecam przepis na knedle bez ziemniaków.
Knedle, czyli letni obiad
Knedle kojarzą nam się z letnimi smakami. To pyszne danie może być doskonałą propozycją na wrześniowy obiad. Teraz śliwki są najsmaczniejsze i warto wykorzystać je w swojej kuchni. Sezon na te zdrowe i smaczne owoce trwa do końca października.
Do przyrządzenia knedli doskonale nadają się śliwki renklody lub śliwy cacanska lepotica. . Lubiane węgierki zostawcie na powidła. Renklody są mięsiste, słodkie, a pestka dobrze odchodzi. Polecam przepis na pyszne knedle. Do ciasta nie dodajemy ziemniaków. Czym je zastępujemy?
Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je tylko kilka chwil, zawsze się udajeKnedle z twarogiem, czyli pyszna delikatność
Przepis na knedle z twarogiem dostałam od kuzynki. Na początku trudno było mi uwierzyć, że knedle bez dodatku ziemniaków wyjdą i do tego będą tak pyszne. Twaróg jest znakomitym dodatkiem do ciasta na knedle. Nadaje im delikatności i kremowego smaku.
Jest też bardzo zdrowy i rewelacyjnie pasuje do smaku śliwek. Knedle z dodatkiem twarogu przyrządzić bardzo szybko. Twaróg wystarczy rozgnieść widelcem i połączyć z innymi składnikami. Wypróbujcie ten przepis, bo knedle z twarogiem są pyszne.
Jak zrobić knedle z twarogiem?
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 kg śliwek
- ⅓ łyżeczki cukru na każdą śliwkę
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- cynamon
W misce widelcem rozgniatamy twaróg. Dodajemy do niego mąkę, jajka i sól. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i do każdej śliwki dodajemy szczyptę cukru. Ciasto na knedle wykładamy na stolnicę i rolujemy.
Ciasto dzielimy na kawałki, wkładamy do kawałków po śliwce i zamykamy je, czyli robimy kulki. Knedle gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy wypłyną, to gotujemy je 8 minut. Podajemy jeszcze ciepłe z dodatkiem roztopionego masła, cukru i cynamonu. Pisaliśmy o knedlach od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na knedle z innym dodatkiem niż śliwki.
Źródło: przyslijprzepis.pl