Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż kapustę, wypełnij mięsem i wepchnij jeszcze 1 składnik. Przy tym nawet gołąbki mogą się schować 

Wydrąż kapustę, wypełnij mięsem i wepchnij jeszcze 1 składnik. Przy tym nawet gołąbki mogą się schować 

Kapusta faszerowana
Screen z filmu na kanale YouTube ZDROWE i SMACZNE przepisy.

Z kapusty przygotujecie nie tylko gołąbki. Warzywo wypełnione farszem mięsnym i wzbogacone o aromatyczny składnik spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Wystarczy wymieszać składniki i zapiec. Spróbujecie?
 

Kapusta faszerowana lepsza niż gołąbki

Sekretem znakomitego smaku tej potrawy jest dodany do farszu ser żółty. Tym razem nie będziemy go ścierać. Po prostu wciśniemy go w mięso, gdy już wypełnimy niemal całą kapuścianą „miseczkę”. Będzie pysznie.

Składniki:

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 40 g musztardy delikatesowej
  • 2 duże jaja
  • 100 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Nietuzinkowe danie jest prostsze w przygotowaniu niż gołąbki. Zerknijcie na instrukcję, którą zamieściliśmy w dalszej części materiału i spróbujcie już dziś.

Farsz do kapusty z musztardą.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube ZDROWE i SMACZNE przepisy.
Gotuję tę zapiekankę praktycznie w każdy piątek. Przepis od koleżanki jest hitem w moim domu

Jak zrobić kapustę faszerowaną? Jeden składnik nada jej smaku

Zaczynamy od wycięcia głąba kapusty i wydrążenia jej. Chcemy, by powstała spora „miska”, w której umieścimy farsz. Mięso mielone łączymy z musztardą i jajkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przenosimy do wnętrza kapusty, wypełniając je prawie po brzeg. Na środku formujemy niewielkie wgłębienie, w które wciskamy kawałek sera. Zalepiamy mięsem, tak aby nabiał nie był widoczny.

Tak przygotowaną kapustę przenosimy do posmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego. Smarujemy ją tłuszczem po całej powierzchni. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Jak podać kapustę faszerowaną?

Warzywo ze znakomitym farszem należy pokroić w plastry, a każdy z nich podać z ziemniakami lub kaszą i ulubionym sosem. Dobre sprawdzi się twarożek wymieszany ze śmietaną i posiekanym ogórkiem kiszonym.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekane warzywa. Zerknijcie koniecznie na eleganckie danie z selera — pasuje nawet na uroczysty obiad. Być może skuszą was też tradycyjne gołąbki siostry Anieli.

Kapusta faszerowana lepsza niż gołąbki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube ZDROWE i SMACZNE przepisy.