Smakosze.pl Produkty GIS wycofuje popularną pastę do kanapek
ważne grafika

GIS wycofuje popularną pastę do kanapek

21 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu niektóre partie pasty łososiowej marki Abba. Powodem tej decyzji jest wykrycie w produkcie szkodliwego dla zdrowia tlenku etylenu.

GIS wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące dwóch partii pasty z łososia marki Abba. Wykryto w niej obecność składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Tlenek etylenu, znany także jako oksiran, jest substancją, której obecność w produktach spożywczych jest niedozwolona w krajach Unii Europejskiej. To dlatego, że jest szkodliwy dla zdrowia. Parlament Europejski umieścił go na liście substancji rakotwórczych. Po dostaniu się do oczu może zaś powodować ich podrażnienie i łzawienie, zmiany w gałkach ocznych, a nawet ślepotę.

GIS wycofuje popularną pastę do kanapek

Decyzja GISu zapadła, po informacji udzielonej przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Producent pasty, firma Orkla Foods Sweden wycofuje niebezpieczne partie łososia 145 g marki Abba, ze względu na możliwość ich zanieczyszczenia tlenkiem etylenu.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

  • Nazwa produktu: Pasta z łososia 145 g marki Abba

  • Numer partii: 0000030030

  • Data minimalnej trwałości: 24.08.2022

  • Producent: Orkla Foods Sweden Isbergs gata 9B Malmö

Zalecenia dla konsumentów

Jak zawsze w takiej sytuacji, klienci, którzy nabyli kwestionowany produkt, mogą go zwrócić do sklepu.

W żadnym wypadku nie powinni go spożywać.

Na naszej stronie często przekazujemy ostrzeżenia wydawane przez GIS. Wczoraj pisaliśmy o wycofywanej partii słodyczy , wcześniej zaś informowaliśmy o zanieczyszeniu partii jaj .

pasta łososiowa
pasta łososiowa

Źródło zdjęcia: canva/AlinaKho

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy