GIS wycofuje ze sklepów uwielbiane słodycze
GIS wydał dzisiaj kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofywanych produktów spożywczych. Tym razem chodzi o popularny słodycz - chałwę z pistacjami. Wykryto w niej obecność bakterii Salmonelli spp.
Wielu z nas nie może powstrzymać się przed uszczknięciem niewielkiego kawała swojego ukochanego łakocia - przyjemność jaka płynie z jedzenia, jest zbyt duża.
Niestety GIS wydał dzisiaj ostrzeżenie publiczne, które skutecznie może powstrzymać wielu łasuchów. W uwielbianych słodkościach wykryto bowiem bakterie Salmonelli spp.
GIS wycofuje popularną chałwę
Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym wycofywaniu jednej partii chałwy przez dystrybutora.
Kervan GmbH Berlin, czyli firma odpowiadająca za dystrybucję chałwy, podjęła taką decyzję natychmiastowo po odkryciu, że w chałwie wykryto bakterie Salmonelli spp.
Szczegółowe dane dotyczące produktu
Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
Numer partii: 212-300F/20
Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
Kraj pochodzenia: Turcja
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej cały czas monitorują proces wycofywania chałwy z polskiego rynku.
Zalecenia dla konsumentów
Bakterie Salmonelli giną zazwyczaj w wysokiej temperaturze, a jako że chałwa jedzona jest na zimno, nie należy jej spożywać. Istnieje bowiem ryzyko zatrucia pokarmowego.
Dlatego każdy klient, który ma w swoim domu chałwę z powyższej partii, powinien wyrzucić ją w taki sposób, aby nikt nie mógł jej zjeść.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakich produktów lepiej nie jeść przed snem.
Źródło zdjęcia: canva/muzaffertopuz, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gov