Smakosze.pl
Gołąbki

canva/jabiru

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

27 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki są typową potrawą dla mięsożerców, jednak można przygotować je w wersji dla wegetarian. Dlatego prezentujemy gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z produktów odzwierzęcych, zamiast sera użyj tofu.

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są pysznym daniem obiadowym, jednak nie każdy może lub chce jeść mięso. Z tego powodu warto mieć w zanadrzu recepturę, którą będzie mógł skosztować każdy.

Co więcej, gołąbki dla wegetarian nie różnią się w procesie gotowania od zwykłych praktycznie niczym - nie ma więc problemu, jeśli obawiasz się je ugotować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z serem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 2 średnie włoskie

  • 400 g kaszy gryczanej palonej

  • 500g cebuli

  • kilka garści grzybów suszonych

  • 500-700 g białego sera

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • sól

  • czarny pieprz

Zacznij od zmielenia suszonych grzybów na proszek. Z kapusty wytnij głąb i zanurz je we wrzątku. Odrywaj powoli liście, które wystarczająco zmiękły. Wykładaj je na osobny talerz.

Sok pomidorowy

Dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy?

CZYTAJ DALEJ

Na maśle podsmaż na złoty kolor cebulę posiekaną w drobną kostkę. Ugotuj kaszę na półmiękko z dodatkiem soli. W misce wymieszaj kaszę gryczaną, suszone  grzyby, smażoną z cebulę, biały ser, płatki owsiane, sól oraz pieprz.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj je na kształt gołąbków. Na dnie garnka umieść dwa liście sałaty i wykładaj na nie gołąbki. Zalej wodą, przykryj i duś na niewielkim ogniu przez jedną godzinę.

Gołąbki

Źródło: canva/Joshua Resnick

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >