Gotuję kopytka inaczej niż wszyscy. Zasadę “pół na pół” zdradził mi znajomy kucharz
Pewnie umiesz, zrobić idealne ciasto na kopytka, ale z całą pewnością nie wiesz jak je ugotować. Dzięki tej metodzie będą miękkie i rozpływające. Sprawdź to, bo już nigdy nie zrobisz inaczej.
Kopytka najlepsze do sosu
Najlepszym dodatkiem do gęstego i mięsnego sosu są dodatki ziemniaczane. Oczywiście możesz podawać po prostu ugotowane ziemniaki, ale smaczniej będzie, zrobić z nich coś lepszego. W grę wchodzą kluski śląskie lub pyzy. Ale i tak pierwsze miejsce zajmują kopytka.
Te małe kluseczki przypominające włoskie gnocchi. Są od nich o wiele smaczniejsze, bo są nasze swojskie. I dużo lepiej łączą się z sosami. Nie zastanawiaj się dłużej tylko, gotuj ziemniaki i robimy kopytka.
Gotuj według zasady "pół na pół"
Aby kopytka były miękkie i rozpływające się ustach należy ugotować je według zasady “pół na pół” . Polega ona na gotowaniu kopytek w wodzie i mleku w stosunku jeden do jeden. Oznacza to, że na litr wody potrzebujesz litr mleka. Dzięki temu będą pyszne. Sprawdź, potrzebne składniki i zaczynamy robić kopytka.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków z dużą zawartością skrobii
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- woda
- mleko
Przepis na kopytka
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Ugotuj je do miękkości . Odcedzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Przełóż je do miski. Wsyp do nich przesianą mąkę i wbij jajko . Wsyp szczyptę soli. Wszystkie składniki ręcznie wymieszaj na gładką masę . Dopilnuj, aby nie było grudek.
Ziemniaczaną masę podziel na części. A następnie stwórz z nich wałki o grubości 3 centymetrów. Pokrój na kawałki o szerokości 1 centymetra .
Do garnka wlej wodę oraz mleko . Każdemu płynu musi być tyle samo. Wsyp trochę soli i zagotuj. Do wrzącej wody wkładaj kopyta i gotuj do momentu wypłynięcia . Kopytka ugotowane metodą “pół na pół” gotowe. Mięciutkie prawda? Sprawdź, jaka ryba jest najtańsza i najzdrowsza oraz jak zrobić niesamowity deser z bananów .