Smakosze.pl Przepisy Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które jest również znane za granicą. Kiedy zapytamy obcokrajowca, jakie zna polskie potrawy, to z pewnością odpowie, że pierogi. Istnieje wiele rodzajów tych pyszności. Mogą być na słodko, czyli np. z serem lub jagodami. Bardziej popularne są wersje wytrawne np. z mięsem lub z kapustą i grzybami. Ten przepis natomiast jest zupełnie inny.

Tradycyjne polskie danie

Pierogi to potrawa, którą zna prawdopodobnie każdy Polak i nie tylko. Jest to szeroko popularne danie, które zyskało zarówno swoją sławę jak i sympatię w wielu krajach . Tradycyjne polskie pierogi są z mięsem , a także pierogi z kapustą i grzybami, które najczęściej znajdują się na wigilijnym stole. Na pewno znajdą się również sympatycy pierogów z twarogiem i ziemniakami, ale również tych na słodko, czyli z serem lub owocami.

Ugotowane pierogi okraszone boczkiem
Fot. Canva
Odkryli ukryte ułatwienie w Biedronce. Przyda się przy zakupach pieczywa

Pierogi ziemniaczane z mięsem

Pierogi ziemniaczane z mięsem to pomysł zaproponowany przez autorkę kanału na YouTube „Henia Foks”. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól pieprz zioła

Składniki na tłuszcz do pierogów:

  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 cebule

Należy używać szklanki o pojemności 250 ml.

Jak przygotować pierogi ziemniaczane z mięsem?

W pierwszej kolejności podsmażamy mięso z cebulą na patelni . Kiedy będzie już wyraźnie podsmażone, podlewamy je wodą, tak aby zakryła ona troszkę nasze mięso. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a także ulubionymi ziołami. Dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut , aż cała woda odparuje.

Przygotowanie tłuszczu jest bardzo proste . Kroimy nasze składniki w kostkę, czyli boczek i dwie cebule oraz smażymy na złoty kolor .

Ziemniaki gotujemy przez 25 minut w osolonej wodzie . Następnie odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Kiedy już to zrobimy, to dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.

Następnie wałkujemy, wycinamy kółka i wkładamy nasz farsz. Nasze pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy przez trzy minuty po wypłynięciu . Kiedy pierogi będą ugotowane, podajemy je z przygotowanym tłuszczem .

Sprawdź przepis na fasolę w sosie . Zobacz, jak najlepiej przechowywać czosnek .

Pierogi przygotowywane z farszem
Fot. YouTube/Henia Foks

Źródło: YouTube/Henia Foks

Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Nasze babcie nie miały wątpliwości
Obiad tylko z 3 składników. Zrobisz go w 30 minut
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy