Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz sypie całe 2 opakowania do sernika. Smakuje lepiej niż z cukierni
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 18.01.2025 18:46

Wachowicz sypie całe 2 opakowania do sernika. Smakuje lepiej niż z cukierni

Sernik Ewy Wachowicz
Fot. Facebook/Ewa Wachowicz, Canva

Sernik to ciasto znane prawdopodobnie każdemu Polakowi. Od dawna trwa jednak zawzięta dyskusja, który jest lepszy. Ten z rodzynkami czy bez? Z pewnością znajdą się fani jednego i drugiego. Sernik to obok szarlotki i makowca jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Ewa Wachowicz zaproponowała przepis, który sprawi, że ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni. Koniecznie musicie to sprawdzić.

Jak zrobić pyszny sernik?

Czy to Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy też impreza urodzinowa, zasada jest jedna. Sernik musi być. Jest to ciasto łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Ewa Wachowicz, czyli popularna polska ekspertka kulinarna ma swój pomysł na sernik, aby był jeszcze lepszy niż z cukierni. Dodaje składnik, który podbija słodkość ciasta, a do tego prawdopodobnie większość z nas ma go u siebie w domu. 

Ewa Wachowicz z kwiatami
Fot. KAPiF
Pakuję cebulę do słoika i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia

Nieoczywisty składnik sernika

Sekretem przepysznego sernika według Ewy Wachowicz jest budyń. Aby ciasto wyszło lepsze niż z cukierni, potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 8 - jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 2 - budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g herbatników
  • cukier puder do dekoracji, ewentualnie rozpuszczona czekolada

Jak przygotować pyszny sernik według Ewy Wachowicz

W pierwszej kolejności na spodzie foremki kładziemy papier do pieczenia, a boki natłuszczamy. Na dnie układamy herbatniki

Ser miksujemy z żółtkami, miąższem z laski wanilii, proszkiem do pieczenia, naszym składnikiem specjalnym, czyli budyniem, olejem i mlekiem.

Białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa stanie się sztywna. Następnie łączymy ją delikatnie z masą serową, co możemy wykonać robotem, ustawionym na najniższe obroty. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód wyłożony herbatnikami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 80 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem

Podajemy z ulubionymi dodatkami w postaci np. owoców.

Sernik podany na małym talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na sałatkę idealną na Dzień Babci. Zobacz, jak najlepiej przechowywać czosnek.