Wachowicz sypie całe 2 opakowania do sernika. Smakuje lepiej niż z cukierni
Sernik to ciasto znane prawdopodobnie każdemu Polakowi. Od dawna trwa jednak zawzięta dyskusja, który jest lepszy. Ten z rodzynkami czy bez? Z pewnością znajdą się fani jednego i drugiego. Sernik to obok szarlotki i makowca jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Ewa Wachowicz zaproponowała przepis, który sprawi, że ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni. Koniecznie musicie to sprawdzić.
Jak zrobić pyszny sernik?
Czy to Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy też impreza urodzinowa, zasada jest jedna. Sernik musi być. Jest to ciasto łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Ewa Wachowicz, czyli popularna polska ekspertka kulinarna ma swój pomysł na sernik, aby był jeszcze lepszy niż z cukierni. Dodaje składnik, który podbija słodkość ciasta, a do tego prawdopodobnie większość z nas ma go u siebie w domu.
Pakuję cebulę do słoika i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magiaNieoczywisty składnik sernika
Sekretem przepysznego sernika według Ewy Wachowicz jest budyń. Aby ciasto wyszło lepsze niż z cukierni, potrzebujemy następujących składników.
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 8 - jajek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 2 - budynie śmietankowe
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 150 g herbatników
- cukier puder do dekoracji, ewentualnie rozpuszczona czekolada
Jak przygotować pyszny sernik według Ewy Wachowicz
W pierwszej kolejności na spodzie foremki kładziemy papier do pieczenia, a boki natłuszczamy. Na dnie układamy herbatniki.
Ser miksujemy z żółtkami, miąższem z laski wanilii, proszkiem do pieczenia, naszym składnikiem specjalnym, czyli budyniem, olejem i mlekiem.
Białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa stanie się sztywna. Następnie łączymy ją delikatnie z masą serową, co możemy wykonać robotem, ustawionym na najniższe obroty. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód wyłożony herbatnikami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 80 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami w postaci np. owoców.
Sprawdź przepis na sałatkę idealną na Dzień Babci. Zobacz, jak najlepiej przechowywać czosnek.