Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję cebulę do słoika i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.01.2025 17:14

Pakuję cebulę do słoika i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia

cebula w zalewie
Fot. YouTube/Kuchnia Kwasiora KK

Nie przepadasz zbytnio za cebulą? Wypróbuj ten przepis, a twoja relacja z warzywem posiadającym warstwy szybko ulegnie zmianie. Cebula marynowana dodana do dań wzmocni i podkreśli ich smak. Dowiedz się, jak ją przygotować, a nie zawiedziesz się. 

Cebula do wszystkiego i dla każdego

Smażona czy też pieczona cebula nikogo nie dziwi, szczególnie że warzywo może być spożywane również na surowo. Okazuje się jednak, że cebulę można również marynować, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Taki dodatek świetnie sprawdzi się do grillowanych dań, sałatek lub domowych burgerów. 

Przygotowanie marynowanej cebuli jest łatwe, a czas spędzony nad jej przyrządzeniem, wynagrodzi doskonały smak. Wypróbuj przepis, a przetwory z cebuli zasmakują każdemu. 

ce bu la.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Kwasiora KK
Zrób to, a pozbędziesz się brzydkiego zapachu. Deska będzie jak nowa

Cebula i składniki na zalewę

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cebula. W tym wypadku musi to być cebula czerwona. Oprócz warzywa potrzebne będą również składniki na zalewę. Nie ma ich wiele, ale za jej smakiem stoi przede wszystkim ocet oraz cukier. W połączeniu z pozostałymi produktami wychodzi roztwór, który gwarantuje pełnię smaku. Składniki oraz ich proporcje poznasz, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • kilka czerwonych cebul
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ziele angielskie
  • kilka liści laurowych
  • woda

Przepis na cebulę marynowaną

Cebulę obierz, a następnie posiekaj w cienkie piórka i umieść w misce. Wodę zagotuj, zalej nią cebulę i pozostaw ją na około 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź warzywo

Do drugiej miski wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier oraz sól i wymieszaj składniki, aby sypkie składniki rozpuściły się w cieczy. 

Do wyparzonych słoików włóż po trzy ziarna ziela angielskiego oraz po jednym liściu laurowym. Ciasno upchaj w nich czerwoną cebulę. Na wierzchu również ułóż ziele angielskie, a całość zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki szczelnie zamknij i przechowuj przez dwa dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie cebula nadaje się do spożycia.

Sprawdź także sposób zielarki na syrop z cebuli oraz dowiedz się, jaką nową funkcję Lidl zamierza wprowadzić w aplikacji

cebula w słoikach.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Kwasiora KK