Smakosze.pl Przepisy Henia udoskonaliła ciasto ze śliwkami. Ten pomysł zasługuje na medal
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia udoskonaliła ciasto ze śliwkami. Ten pomysł zasługuje na medal

3 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znana internetowa autorka przepisów zaprezentowała swój przepis na ciasto ze śliwkami. Wszystko wskazuje na to, że dzięki jej metodzie przygotujesz smaczniejsze ciasto niż to z klasycznego przepisu. Wszystko za sprawą jednego dodatku. Wypróbuj sposób, a już zawsze będziesz przyrządzać je z tego przepisu.

Ciasto youtuberki smakuje jeszcze lepiej

Heni Foks nie trzeba przedstawiać nikomu. Z jej autorskich przepisów korzysta mnóstwo kucharek i kucharzy. Swoich porad kulinarnych udziela poprzez kanał, który od lat prowadzi na YouTubie. Niedawno zdradziła kolejny przepis. Dzięki niemu ulepszyła zwykłe ciasto ze śliwkami w genialny deser.

O tym, jak odmienić tradycyjne ciasto dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Całe przygotowanie jest nieskomplikowane i nie zajmuje więcej czasu niż tradycyjne przepisu. Upiecz je z poradami Heni i przekonaj się o tym sama.

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Do sernika zawsze dodaję nietypowy składnik. Ciasto jest puszyste, nie pęka i nie opada

Ciasto z kilku składników

Ciasto ze śliwkami przygotujesz z kilku składników. Do najważniejszych należą przede wszystkim śliwki. Na ten owoc akurat trwa sezon, więc znalezienie świeżych i słodkich owoców w dobrej cenie, nie powinno stanowić problemu. Ponadto potrzebne będą także produkty na bezę. Właśnie dzięki temu dodatkowi ciasto smakuje wyjątkowo. Składniki wraz z ich proporcjami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki kisielu
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na ciasto ze śliwkami

Do miski wsyp mąkę oraz pół szklanki cukru, proszek do pieczenia. Wbij jajko, dodaj śmietanę i olej. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć je na jednolite ciasto. Śliwki dokładnie umyj, a następnie pozbądź się z nich pestek. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, a następnie zasyp kisielem.

Do drugiej miski wlej oddzielone od żółtek białka z pięciu jajek. Wsyp drugą połowę cukru i za pomocą miksera ubij je. W trakcie wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj na jednolitą bezę.

Spód prostokątnej formy do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na nim 2/3 ciasta i rozprowadź po całej powierzchni. Następnie przykryj je bezą, która równomiernie rozprowadź. Na powierzchni ułóż śliwki i przykryj je pokruszonym ciastem. Całość wsadź do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz je przez 50 minut. Kiedy wystygnie, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jak zrobić obiad w 20 minut oraz dowiedz się, czego unikać na śniadanie .

śliwki.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Wrzuć na patelnię i dodaj przyprawy. Smażona cukinia nie ma sobie równych
Najgorszy wybór na śniadanie. Polacy je uwielbiają i niszczą swoje zdrowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy