Smakosze.pl Przepisy Idąc na cmentarz zawsze wlewam to do termosu. Rozgrzewa i daje dużo energii
Fot. Shuterstock/Taras Grebinets

Idąc na cmentarz zawsze wlewam to do termosu. Rozgrzewa i daje dużo energii

1 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Prognoza pogody na Wszystkich Świętych nie zapowiada się zbyt dobrze. Podczas wizyt na grobach najbliższych warto zadbać o coś, co rozgrzeje organizm. Zamiast kawy czy herbaty zawsze wlewam do termosu jedną rzecz. Nie wyobrażam sobie niczego lepszego na taką okazję.

Ta zupa do termosu nie ma sobie równych

Na cmentarz zabieram ze sobą w termosie gorącą zupę. Zawsze jest to zupa brokułowa, na którą przepis poznasz w dalszej części artykułu. Nie chodzi o jej smak, ale o właściwości rozgrzewające i gwarantujące sytość.

Taki szybki posiłek sprawdzi się doskonale podczas odwiedzin grobów bliskich. Wystarczy przelać ją do termosu, a następnie przelewać sobie do kubka i w ten sposób spożywać. Koniecznie wypróbuj ten patent, a taką zupę będziesz przygotowywać co roku. O tym, jak ją ugotować, dowiesz się z przepisu poniżej.

brokuły.jpg
Fot. Canva/lutz Spangenberger
Zjadła burgera w McDonald's i trafiła do szpitala. 15-latka kolejną ofiarą zatrucia w USA

Z czego składa się zupa do termosu?

Zupa składa się przede wszystkim z brokułów, ale niezbędne będą także inne warzywa. Dzięki nim danie będzie syte, a smak zróżnicowany. Niezbędne będą także przyprawy. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Żadnego z nich nie pomija, a zupa brokułowa wyjdzie idealna.

Składniki:

  • ½ kg brokuła
  • 3 ziemniaki
  • 2 l wrzątku
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • włoszczyzna
  • 1 jogurt naturalny
  • pieprz
  • sól

Zupa brokułowa - przepis

Włoszczyznę oraz ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Składniki pokrój w kostkę i umieść w garnku. Zalej je wrzątkiem, włóż meso i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj brokuły i gotuj do miękkości.

Do zupy dodaj jogurt. Dopraw ją pieprzem i solą. Wymieszaj składniki i gotuj na małym ogniu. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Na koniec zblenduj zupę.

Gotową przelej do termosu i zabierz na cmentarz. Z całą pewnością docenisz jej smaki właściwości rozgrzewające.

Sprawdź przepis na naleśniki Wachowicz oraz zobacz, jaką surówkę przygotować na obiad .

zupa brokułowa.jpg
Fot. Canva/Roxiller
To najgorszy błąd przy smażeniu ryby. Nieprzyjemny zapach będzie czuć w całym domu
Takie kotlety podaję niemal co piątek. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy