Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To najgorszy błąd przy smażeniu ryby. Nieprzyjemny zapach będzie czuć w całym domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.11.2024 07:00

To najgorszy błąd przy smażeniu ryby. Nieprzyjemny zapach będzie czuć w całym domu

smażenie ryby
Fot. Canva/Dan Totilca

Co jest najgorsze podczas smażenia ryby? Oczywiście charakterystyczny zapach, który unosi się w mieszkaniu podczas tej czynności. Na szczęcie wiemy, jak sobie z tym poradzić. Winny jest 1 powszechny błąd.

Jak smażyć rybę?

Smażona ryba wśród Polaków cieszy się ogromną popularnością. Pomimo tego, że lubi ją większość z nas, nie każdy lubi smażyć rybę we własnym domu. Uciążliwy aromat potrafi skutecznie zniechęcić do przygotowania ryby z patelni

Na szczęście można tego uniknąć. Wystarczy wiedzieć, ile czasu należy smażyć rybę. Co to ma wspólnego z wydzielanym przez nią aromatem? Koniecznie czytaj dalej.

ry ba.jpg
Fot. Canva/stock_colors
Ta rozgrzewająca zupa do mój hit na jesień. Z takich buraków jej jeszcze nie robiliście

Najgorszy błąd przy smażeniu ryby

Niektórzy, chcąc mieć pewność, że ryba jest dobrze wysmażona, przeciągają właściwy czas smażenia. Ten spory błąd sprawia, że ryba jest zbyt sucha, a w dodatku wydaje specyficzny i nieprzyjemny zapach. Długi czas smażenia rozkłada zawarte niej białka i stąd ten fetor. 

Rybę należy smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli kawałek jest nieco grubszy, ten czas warto wydłużyć do 6-7 minut. Jeśli nawet stosując się do tego czasu, nie masz pewność, czy ryba jest gotowa, mamy na to sposób. 

Aby sprawdzić stopień wysmażenia ryby, zastosuj patent z nożem lub widelcem. Wbij, któryś ze sztućców w rybę, a następnie przyłóż go do ust. Jeżeli wyczuwasz bijące z niego ciepło, to znak, że ryba jest gotowa. 

Podczas smażenia ryby stosuj te triki

Aby smażenie ryby przebiegało właściwie, warto zastosować także inne patenty. Jeżeli nie chcesz, aby zapach, smażonej ryby na patelni podpraż odrobinę masła orzechowego. Taki dodatek nie wpłynie negatywnie na jej smak, ale też nie będzie trzeba wietrzyć całego mieszkania.

Pamiętaj, aby przed smażeniem wymoczyć rybę w mleku. Ten składnik wchłonie większość jej specyficznych aromatów i nie będą wyczuwalne podczas smażenia. Na patelnię, na której smaży się ryba ryby, warto położyć dodatkowo plastry surowego ziemniaka lub jabłka

Oczyszczając rybę, posługujemy się nożem, którego ostrze również jest narażone na, przesiąkniecie zapachem ryby. 

Na szczęście można pozbyć się go w łatwy sposób. Podczas mycia należy przetrzeć go kilka razy połówką cytryny, która zneutralizuje zapach. Stosuj powyższe sztuczki, a ryba wyjdzie smaczna, a kuchnia nie przesiąknie jej zapachem.

Sprawdź także przepis na rozgrzewającą rybę oraz dowiedz się, jakie grzyby warto zbierać

smażona.jpg
Fot. Canva/arkira