Zjadła burgera w McDonald's i trafiła do szpitala. 15-latka kolejną ofiarą zatrucia w USA
Ze Stanów Zjednoczonych nadchodzą niepokojące wiadomości. Wzrosła liczba ofiar zatrucia w sieci restauracji McDonald's. Szczególnie poszkodowana jest 15-latka. Szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Masowe zatrucie w McDonald's
Jeszcze we wtorek amerykańskie służby przekazywały, że w aż 13 stanach USA doszło do masowego zatrucia. Przyczyną miała być bakteria E. coli , którą zatruło się 75 osób. Wczoraj natomiast poinformowano, że zatruciu uległo już 90 klientów sieci McDonald's.
Jedna osoba zmarła, 32 przebywają w szpitalach. W sądzie w Chicago dwie osoby złożyły już pozew zbiorowy przeciw sieci restauracji McDonald's. Chcą odszkodowania dla wszystkich klientów, którzy zatruli się hamburgerami. Wcześniej trzy osoby złożyło pozwy indywidualne. Zarzucają w nich sieci restauracji zaniedbania w zakresie bezpieczeństwa żywności.
To najgorszy błąd przy smażeniu ryby. Nieprzyjemny zapach będzie czuć w całym domu15-latka kolejną ofiarą zatrucia
Amerykańskie media opisują też przypadek 15-letniej Kamberlyn Bowler z Kolorado. Nastolatka uległa ciężkiemu zatruciu. Musiała trafić do szpitala z powodu poważnych powikłań po zatruciu bakterią E.coli. Kancelaria, która reprezentuję dziewczynę przekazała mediom:
Kamberlyn zjadła hamburgera z dodatkowymi ogórkami co najmniej dwa razy pod koniec września i na początku października
Kancelaria prawna reprezentuje 30 ofiar zatrucia w sieci McDonald's. O stanie 15-latki pisze:
Spożycie hamburgerów doprowadziło do niewydolności nerek i zespołu hemolityczno- mocznicowego
15-latka trafiła do szpitala, a wkrótce została przetransportowana samolotem do szpitala w pobliżu Denver. Tam przez 10 dni poddawano ją dializom w ramach pilnej akcji ratowania nerek.
Winna cebula?
Powodem zatrucia była prawdopodobnie cebula, która trafiła do hamburgerów. Służby podają, że aktualnie trwają badania, które mają potwierdzić te przypuszczenia. Centrum Kontroli i Zapobieganiu Chorobom informuje, że większa liczba zachorowań została odnotowana, jeszcze zanim McDonald's wycofał ze swoich restauracji cebulę, która pochodziła z farmy Taylor Farms.
Najwięcej zatruć było w Kolorado i to tam odnotowano jeden przypadek śmiertelny. McDonald's na początku wycofał hamburgery, które doprowadziły do zatrucia. Potem jednak wróciły one do menu, ale już bez cebuli. Pisaliśmy o przepisie na puszyste racuchy. Polecaliśmy przepis na rozgrzewającą zupę z buraków.
Źródło: next.gazeta.pl