Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna na Wielkanoc drobiowa galaretka z groszkiem. Prośby o dokładkę będą nieuniknione

Idealna na Wielkanoc drobiowa galaretka z groszkiem. Prośby o dokładkę będą nieuniknione

Idealna na Wielkanoc drobiowa galaretka z groszkiem
canva/Nikolay_Donetsk

Galaretka drobiowa jest specjałem, który uświetni niejedną uroczystość. Rarytas przyrządzicie się naprawdę szybko, a będzie aromatyczny, sycący i wyjątkowo smaczny. Podajcie go na Wielkanoc, a wasi bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Galaretka drobiowa jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie rosołu, którego już nie mamy ochoty zjeść w tradycyjny sposób. Rarytas prezentuje się bardzo dobrze i cudownie smakuje. Z pewnością wprawi w zachwyt amatorów mięsnych smaków.

Przepis na wielkanocną galaretkę drobiową

Składniki:

  • 1 litr rosołu drobiowego

  • mięso z rosołu

  • 5-6 łyżeczek żelatyny spożywczej

  • pół szklanki wody

  • 1 średnia marchewka

  • puszka groszku zielonego

  • 4 jajka

  • listki natki pietruszki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, kroimy w kostkę.

Marchewkę obieramy, myjemy i także kroimy. Rosół podgrzewamy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut by napęczniała. Łączymy ją z rozgrzanym drobiowym bulionem. Groszek odcedzamy z zalewy.

Na dnie misek układamy po trochu pokrojonej marchewki, mięsa, groszku i natki pietruszki. Zalewamy do połowy gorącym wywarem z żelatyną i odstawiamy.

Gdy zastygnie, układamy plasterki jaja i dodajemy jeszcze po trochu groszku i marchewki. Zalewamy resztą ciepłego rosołu. Wstawiamy do lodówki, by się dokładnie zestaliło.

Galaretka drobiowa posmakuje amatorom mięsnych dań
Galaretka drobiowa posmakuje amatorom mięsnych dań

Źródło zdjęcia: canva/Eising

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram