Idealna na Wielkanoc drobiowa galaretka z groszkiem. Prośby o dokładkę będą nieuniknione
Galaretka drobiowa jest specjałem, który uświetni niejedną uroczystość. Rarytas przyrządzicie się naprawdę szybko, a będzie aromatyczny, sycący i wyjątkowo smaczny. Podajcie go na Wielkanoc, a wasi bliscy z pewnością będą zachwyceni.
Galaretka drobiowa jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie rosołu, którego już nie mamy ochoty zjeść w tradycyjny sposób. Rarytas prezentuje się bardzo dobrze i cudownie smakuje. Z pewnością wprawi w zachwyt amatorów mięsnych smaków.
Przepis na wielkanocną galaretkę drobiową
Składniki:
1 litr rosołu drobiowego
mięso z rosołu
5-6 łyżeczek żelatyny spożywczej
pół szklanki wody
1 średnia marchewka
puszka groszku zielonego
4 jajka
listki natki pietruszki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i także kroimy. Rosół podgrzewamy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut by napęczniała. Łączymy ją z rozgrzanym drobiowym bulionem. Groszek odcedzamy z zalewy.
Na dnie misek układamy po trochu pokrojonej marchewki, mięsa, groszku i natki pietruszki. Zalewamy do połowy gorącym wywarem z żelatyną i odstawiamy.
Gdy zastygnie, układamy plasterki jaja i dodajemy jeszcze po trochu groszku i marchewki. Zalewamy resztą ciepłego rosołu. Wstawiamy do lodówki, by się dokładnie zestaliło.
Źródło zdjęcia: canva/Eising
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: przyslijprzepis