Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczyste kotlety mielone

Idealnie soczyste kotlety mielone

kotlety mielone
Canva / Inna Dodor

Kotlety mielone to klasyczne danie kuchni polskiej. Podane z surówką i ziemniakami, przywodzą na myśl czasy dzieciństwa. Z naszym przepisem wyjdą wam tak soczyste, jak nigdy wcześniej.

Mielone to także danie, które pozwoli wam wykazać się kreatywnością – zawsze można użyć innej przyprawy, dodać grzyby, ser lub siekane warzywa. Jednym słowem wszystko, na co macie ochotę.

Co zrobić by kotlety mielone nie wyszły suche?

Dodatki są tym sekretnym składnikiem, który ma niebagatelny wpływ na to, czy przygotowane kotlety będą soczyste. Jeżeli bowiem użyjemy jedynie mięsa i bułki tartej, możemy być niemal pewni, że nasze mielone wyjdą twarde. Niewielki dodatek wilgotnych warzyw takich jak np. cukinia doda masie wilgoci.

Nie pomoże też zbyt długie smażenie. Zrumienione kotleciki dobrze wyglądają, lecz aby zachować balans smaku, trzeba odpowiednio dobrać czas obróbki termicznej na patelni. Dobrym pomysłem jest też pieczenie kotletów. Mają wtedy nieco inny charakter, ale są równie pyszne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego

  • 500 g mięsa wołowego

  • 4 łyżki bułki tartej

  • ¼ szklanki mleka

  • 2 cebule

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

  • ulubione zioła suszone (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso dokładnie mielimy, łączymy z bułką tartą i mlekiem. Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, pod koniec smażenia dodając czosnek i krótko go obsmażając. Zawartość patelni studzimy.

Do miski z mięsem wbijamy jaja. Masę doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i sosem sojowym, jeśli ich używamy. Dodajemy zeszkloną cebulę i podsmażony czosnek. Dokładnie łączymy składniki.

Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron tak, aby się lekko zrumieniły. Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też szereg przydatnych informacji dotyczących mięsa. Z tego artykułu dowiecie się jakie mięso będzie najlepsze, by przygotować mielone. W tym natomiast zdradzimy wam jak poprawnie zamrozić gotowe kotlety.

mielone
mielone

Źródło zdjęcia: canva/Elena Nazarova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram