Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczysty i pełen smaku pieczony boczek. Palce lizać
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.05.2022 19:49

Idealnie soczysty i pełen smaku pieczony boczek. Palce lizać

boczek
canva/Azurita, Getty Images

Boczek zwykle jedzony jest pod postacią plasterków, lecz równie smacznie wychodzi po upieczeniu go w całości. Sekretem udanego smaku jest długie marynowanie boczku w zalewie, minimalnie przez 5 dni. W tym czasie mięso nabierze niespotykanego dotąd aromatu oraz delikatności.

Boczek jest tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które potrafi doskonale smakować. Tak naprawdę swój smak zawdzięcza właśnie tłuszczykowi, a także użytym przyprawom. Tłuszcz nadaje boczkowi soczystości, ale na szczęście w dużej mierze się wytapia. Oczywiście mimo wszystko warto wybrać jak najchudszy kawałek boczku.

Idealnie soczysty pieczony boczek

Składniki:

  • 1 kg surowego, chudego boczku

  • 2 dag peklosoli

  • czubata łyżeczka soli

  • pół łyżeczki cukru

  • mielona kolendra

  • mielone ziele angielskie

  • 2 listki laurowe

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jagody jałowca

  • majeranek

  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie boczku

Boczek opłucz, natrzyj przyprawami. Włóż do miski skórą do góry, wlej tyle zimnej wody, by boczek był przykryty.

Boczek obciąż talerzem i słoikiem z wodą. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 dni. Co 2 dni obróć mięso.

Po 5-7 dniach marynowania wyjmij boczek z zalewy i osusz go. Natrzyj go pieprzem i majerankiem, a potem zroluj i obwiąż sznurkiem lub kuchenną nicią.

Boczek ułóż w brytfannie, piecz mniej więcej godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C.

Poznajcie też przepis na boczek z chrupiącą skórką, a także na soczysty, pieczony boczek.

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram