Smakosze.pl
Flaczki

canva.com/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Jak idealnie doprawić flaczki?

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Flaki są jedną z najbardziej klasycznych zup w kuchni polskiej, jednak cały czas wiele osób jej nie znosi. Aby ułatwić niejadkom zjedzenie tego dania, należy je odpowiednio doprawić. Podstawową przyprawą jest świeży imbir, który doskonale maskuje wszelkie niedoskonałości flaczków.

Flaki mogą wywoływać sporo kontrowersji, w końcu głównym składnikiem są wołowe żołądki. Trzeba jednak pamiętać, że danie to potrafi smakować wybornie, a najlepsi kucharze nierzadko podają je w doskonały sposób.

Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie w domu, pamiętaj o wielokrotnym myciu i wygotowaniu flaczków, co umożliwia pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Równie ważne są przyprawy - należy dodać ich sporo, z czego najważniejszym jest świeży imbir.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na doskonałe flaki

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych parzonych

  • 4 duże marchwie

  • 4 duże cebule

  • 2 duże natki pietruszki

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • 5 listków laurowych

  • około 20 kulek ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka tartej gałki

  • 2 łyżeczki tartego imbiru

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oleju

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oleju w dużym garnku. Gdy stanie się złocista, zetrzyj marchew na tarce i dodaj do cebuli. Dolej 3 litry wody, wrzuć ziele, listki, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, surowe flaki, imbir, sól, paprykę oraz pieprz.

Ciasto czekoladowe

Błyskawiczne i nieziemsko pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Zmniejsz gaz do minimalnej mocy, zakryj garnek i pozostaw zupę na około jedną godzinę. W trakcie gotowania sprawdź miękkość flaczków. Jeśli są już delikatne, nie przedłużaj podgrzewania.

Na sam koniec do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz dużą ilość majeranku. Zamieszaj gęsty płyn. Gdy jesteś zadowolony ze smaku, potrawa jest gotowa. Smacznego.

Flaki wołowe

Źródło: canva.com/CCat82, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com; kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >