Smakosze.pl
Kalafior miewa nieprzyjemny zapach

Canva / KEVMA21

Jak gotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu?

11 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Wielu smakoszy sięga po niego z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ kalafior cechuje się niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety, w trakcie gotowania nietrudno o mało apetyczny aromat. Możemy się go pozbyć między innymi za sprawą kilku kropel soku z cytryny.

Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają ten przysmak. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje kilka sposobów na pozbycie się nieprzyjemnego aromatu, który rozchodzi się po kuchni w trakcie gotowania.

Kalafior bez nieprzyjemnego zapachu

Z pewnością wielu smakoszy marzy o tym, by w trakcie gotowania kalafiora uniknąć wątpliwej przyjemności płynącej z nieapetycznego aromatu. Na szczęście istnieją niezawodne metody, które uchronią nas przed nieprzyjemną wonią.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Niedawno wspominaliśmy o wysokich cenach kalafiora. Nie odstraszają one jednak smakoszy przed sięganiem po uwielbiane warzywo. Zazwyczaj kalafior jest przez nas po prostu gotowany. Wówczas w naszej kuchni może zagościć charakterystyczny zapach, który nie zachęca do pałaszowania.

Pyszny kalafior nie będzie wydzielał nieprzyjemnego aromatu, jeśli do wody dodamy kilka kropli soku z cytryny. Oprócz nich warto umieścić w garnku kilka liści laurowych. Taka mieszanka doskonale zamaskuje drażniący zapach.

image (2)

Jak ekspresowo rozmrozić rybę?

CZYTAJ DALEJ

Cytryna i liście laurowe nie są jedynym sposobem na pozbycie się charakterystycznej woni. Warto wypróbować jeszcze inne metody. Dzięki nim gotowanie kalafiora nie będzie już tak uciążliwe. Większość potrzebnych składników znajdziemy we własnej kuchni.

W jaki sposób pozbyć się zapachu gotowanego kalafiora?

Soda oczyszczona jest często wykorzystywana w kulinariach. Dodajemy ją między innymi do ciast. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na słodki i puszysty smakołyk z rabarbarem. Mało kto spodziewałby się, że soda oczyszczona sprawi, że gotowany kalafior przestanie nieprzyjemnie pachnieć.

Kalafior nie będzie nieprzyjemnie pachnieć

Kalafior nie będzie nieprzyjemnie pachnieć

(Canva / Creative-Family)

Wystarczy, że jedną łyżeczkę sody oczyszczonej umieścimy we wrzątku. Wówczas unikniemy nieprzyjemności związanych z rażącym zapachem kalafiora. Jednak godny uwagi jest jeszcze jeden prosty sposób na neutralizację przykrej dla nozdrzy woni.

Niektóre dodatki, w których dotujemy kalafiora, wpływają na jego smak. Dzieje się tak między innymi wtedy, gdy wodę wzbogacimy o szklankę mleka. Kalafior ugotowany w ten sposób charakteryzuje się delikatniejszym smakiem.

Oprócz tego za sprawą mleka kalafior nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu. Dodatkowo możemy dodać do wody nasze ulubione zioła. Pozytywnie wpłyną one zarówno na aromat, jak i smak kalafiora.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy.

Źródło: MamaDu

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >
Otwieranie słoika

Porady

Jak z łatwością otworzyć słoik?

Czytaj więcej >
Przecedzanie rosołu

Porady

Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?

Czytaj więcej >
mirabelki

Porady

Co można zrobić z dojrzałych mirabelek?

Czytaj więcej >
Gotowany ryż

Porady

Jak gotować ryż?

Czytaj więcej >