Jak spożycie kawy i czekolady wpływa na środowisko?
Coraz więcej osób podchodzi świadomie do wyboru produktów spożywczych. W naszych koszykach lądują zdrowe smakołyki. Jednak warto również zwracać uwagę na to, jak mogą one wpływać na środowisko. Wszakże to właśnie od niego zależna jest nasza bytność.
Kakao i kawa doprowadzają do katastrofy?
Bez wątpienia kawa i kakao są produktami, które często pojawiają się na naszych stołach. Niektórzy smakosze raczą się nimi niemal codziennie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, o jakiej porze najlepiej sięgać po kawę .
Pod uprawy kawy i kakao wykorzystuje się przeważnie lasy krajów mniej rozwiniętych . W związku z tym przysmaki pozbawiają nas ogromnej ilości drzew, dzięki którym nasze środowisko funkcjonuje w odpowiedni sposób.
Wycinka lasów odbija się na jakości powietrza. Musimy jednak pamiętać także o tym, że gęstwiny drzew są schronieniem dla wielu gatunków zwierząt . Bez lasów są one skazane na rychłą zagładę. Kawa i kakao to nie jedyny problem.
Przemysłowa hodowla zwierząt wyniszcza naszą planetę
Jednym z produktów spożywczych, który doprowadza do ogromnych strat, jest mięso. Przeważnie zwierzęta hodowane są w sposób przemysłowy, który wymaga sporego wykorzystywania zasobów. Metoda ta generuje także wiele zanieczyszczeń .
Już sama pasza dla zwierząt przyczynia się do wycinki lasów. Warto zauważyć, że pola mogłyby równie dobrze posłużyć na produkcję żywności dla ludzi . Każdy kilogram mięsa to wiele litrów wody i sporo metanu, który trafia do atmosfery, doprowadzając do jej degeneracji.
(Canva.com / Jupiterimages)
undefined
Co możemy zaradzić?
Przede wszystkim podejmujmy odpowiednie wybory dotyczące produktów spożywczych. Nasze niewielkie wyrzeczenia przyczynią się do mniejszego zapotrzebowania na produkcję kawy, kakao oraz mięsa. Tym samym dalsza eksploatacja środowiska nie będzie już konieczna . Nie możemy zapominać, że zasoby naszej planety są ograniczone, a nie mamy poza nią żadnych alternatyw.
Kawa, kakao i mięso nie są jedynymi produktami, które warto ograniczyć. Warto zwracać uwagę na to, czy w naszych smakołykach nie znajduje się olej palmowy . Lepiej wybierać produkty, które go nie zawierają, ponieważ produkcja tego tłuszczu jest jednym z głównych powodów wyniszczania lasów deszczowych.
Istnieją różne sposoby na ograniczenie produkcji wyrobów szkodliwych dla środowiska. Zalicza się do nich między innymi jeden z niedawnych pomysłów, którym jest opodatkowanie mięsa. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wyborcza