Smakosze.pl Produkty Jak należy jeść owoce kaki?
canva/AnnaBreit

Jak należy jeść owoce kaki?

15 lutego 2022

Kaki jest jadalnym, słodkim owocem, który coraz częściej spotkać można w naszych sklepach. Najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe. Wystarczy je wtedy obrać i pokroić. Spróbujcie koniecznie — ma wiele zalet.

Kaki, nazywane też inaczej persymoną czy sharon, to kolejny ciekawy owoc, który spotkać możemy podczas zakupów. Podobnie jak pomelo czy kiwi , bogate jest w wiele cennych składników odżywczych. Warto po nie sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy przypada sezon na ten egzotyczny rarytas.

Jak jeść kaki?

Dojrzały owoc należy pozbawić liści i obrać ze skórki, a miąższ pokroić i zjeść na surowo. Jeżeli nasz owoc jest twardy, lepiej wstrzymać się z konsumpcją. Niedojrzałe owoce są pełne goryczy i mają nieprzyjemną w odbiorze teksturę.

Taki owoc warto włożyć do papierowej torby i poczekać kilka dni. Wtedy będzie idealny do zjedzenia. Z miękkich owoców warto przygotować bezcukrową konfiturę lub marmoladę, która będzie idealna do naleśników czy owsianki .

Co zawiera kaki?

Kaki stanowi bogate źródło witaminy C, odpowiedzialnej m.in. za wzmacnianie odporności i wsparcie układu krążenia. Zawarta w nim witamina A wpływa korzystnie na kondycję wzroku, włosów i paznokci.

Równie cenne są obecne w sharon minerały takie jak miedź, wapń, magnez czy potas. Warto wiedzieć, że jeden owoc jest w stanie pokryć około 15% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Ponadto znajdujący się w tym małym pomarańczowym owocu szereg substancji takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, E czy K — sprawia, że spożywanie kaki może przyczynić się do redukcji poziomu „złego” cholesterolu LDL, obniżając tym samym ryzyko zawału serca.

Jedyną wadą persymony jest wysoka zawartość cukru — aż 12,5 g w 100 g produktu. Większość tej porcji to sacharoza. Z tego względu kaki traktować należy jako deser. Osoby cierpiące na cukrzycę lub zagrożone tą chorobą powinny z niego zrezygnować.

Owoc kaki jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych
Owoc kaki jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych

Źródło zdjęcia: canva/WebArts

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stylzycia.polki, msn

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy