Niezwykłe zalety kiwi
Kiwi cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu możemy nabyć je niemal w każdym sklepie. Niektórzy uważają kiwi za jeden z najzdrowszych owoców. Nie jest to bezpodstawne, ponieważ posiada ono wiele zalet.
Co skrywa w sobie kiwi?
Kiwi pochodzi z Chin, właśnie dlatego nazywane jest chińskim agrestem. Owoce klasyfikuje się jako jagody. Z kolei nazwa wywodzi się od ptaka zamieszkującego rejon Nowej Zelandii, na której hoduje się kiwi. Smakowity owoc jest pełen wartościowych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi:
Kwas foliowy
Niacyna
Ryboflawina
Tiamina
Witamina A
Witamina B6
Witamina C
Witamina E
Witamina K
Cynk
Fosfor
Magnez
Wapń
Żelazo
Błonnik
Trzeba przyznać, że lista składników odżywczych ukrytych w kiwi jest imponująca. Widząc ją, nietrudno się domyślić, że owoc jest bardzo zdrowy. Powinny go docenić wszystkie osoby, które chcą zadbać o swój organizm.
Kiwi w trosce o dobry sen i wzrok
Jeśli miewasz problemy ze snem, warto dodać do swojego jadłospisu kiwi. Niepozorny owoc znacząco wpływa na poprawę jakości wypoczynku i ułatwia zasypianie. Dzieje się tak za sprawą obecności melatoniny. Odpowiada ona za nasz rytm dobowy. Kiwi może również wspomóc nasz wzrok.
Nie od dziś wiadomo, że jagody mogą pomóc nam w utrzymaniu dobrego wzroku. Kiwi nie jest tutaj wyjątkiem. Zawarte w nim składniki zapobiegają degradacji centralnej części siatkówki oka, która odpowiada za ostre widzenie oraz dostrzeganie barw. Kiwi może uchronić nas również przed jaskrą i uszkodzeniem plamki żółtej.
Kiwi wspiera odchudzanie?
Kiwi zawiera niewiele kalorii. W związku z tym jest dobrym dodatkiem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Warto również zwrócić uwagę na zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit oraz procesów trawiennych. Kiwi zapobiega także podjadaniu między posiłkami.
Wspomniany błonnik może pomóc nam uporać się z przykrym doświadczeniem, jakim są zaparcia. Niepozorne kiwi obniża także poziom cholesterolu. Co jest kolejnym powodem, dla którego warto dodać ten owoc do swojego codziennego jadłospisu.
(Canva.com / Olga Kriger)
Kiwi w kulinariach
Kiwi dobrze sprawdza się jako niezależna przekąska. Jednak nie oznacza to, że nie możemy urozmaicić nim rozmaitych potraw. Dobrze dodać go do sałatek. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na smakołyk z burakami. Kiwi z pewnością dobrze się w nim odnajdzie.
Owoce kiwi mogą świetnie wzbogacić nasze śniadanie w postaci płatków owsianych. Oczywiście najlepiej wybrać takie, które nie zawierają zbyt wiele cukru. W przeciwnym wypadku nawet tak zdrowe owoce mogą nas nie uchronić przed konsekwencjami nieodpowiedniej diety. W cieplejsze dni kiwi możemy zblendować i zamrozić w foremkach z patyczkiem. Wówczas zyskamy obłędne lody.
Kiwi dobrze sprawdza się w roli dodatku do marynaty. Mięso za jego sprawą zyskuje na ciekawych nutach smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Warto o tym pamiętać podczas pieczenia karkówki. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gra na nerwach; Medme; Onet Gotowanie