Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto regularnie jeść pomelo?

Dlaczego warto regularnie jeść pomelo?

Dlaczego warto regularnie jeść pomelo?
canva/ROMIXIMAGE

Pomelo to charakterystyczny zielony owoc powstały ze skrzyżowania grejpfruta i pomarańczy chińskiej. Mało kto wie, że ten gigant skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Korzyści będą ogromne.

Pomarańcza olbrzymia jest orzeźwiającym owocem o bardzo przyjemnym smaku. Ten ogromny, przypominający przerośniętego grejpfruta cytrus charakteryzuje się sporą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy m.in. witaminę C czy potas.

Jakie zalety ma pomelo?

Częste spożywanie owocu przyniesie nam wiele korzyści. Zawarta w nim witamina C wzmocni naszą odporność. Ciekawostką jest to, że pomelo to najbogatsze źródło tej witaminy spośród cytrusów. W 100 g owocu znajdziemy go aż 61 mg, co niemalże w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka (70 mg).

Po pomelo warto też sięgać, by dostarczyć sobie dużą dawkę potasu — składnika, który odgrywa istotną rolę w regulacji ciśnienia krwi i wspomaga prawidłową pracę serca. Cytrus zawiera 216 mg tego pierwiastka w 100 g. To prawie tyle samo ile mają pomidory, które są częstym elementem diety osób cierpiących na nadciśnienie.

Co jeszcze warto wiedzieć o pomelo?

Na pewno dobrze jest mieć rozeznanie, jakie pomelo będzie smaczne. Będąc w sklepie, zwróćmy uwagę na owoce o intensywnej barwie i skórce pozbawionej przebarwień. Dojrzałe pomelo kształtem będzie przypominało kulę, a jego aromat będzie z daleka wyczuwalny.

Im cięższy owoc wybierzemy, tym lepiej — będzie soczysty i satysfakcjonujący. Niezależnie od rozmiaru, trzeba będzie go oczyścić przed zjedzeniem. Tu postępujemy podobnie jak w przypadku grejpfruta. Najpierw myjemy pomelo i pozbawiamy je skóry. Najlepiej zrobić to poprzez nacięcie go na krzyż i stopniowe usuwanie osłonki od nasady.

Potem pozostaje pozbyć się białych, gorzkich błon i pestek, by cieszyć się smacznym miąższem. Po inspiracje dotyczące potraw z wykorzystaniem pomelo zajrzyjcie do tego artykułu. Tu natomiast przeczytacie, dlaczego owoc często sprzedaje się w folii.

Pomelo - cząstki
Cząstki pomelo wyśmienicie smakują solo

Źródło zdjęcia: canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta Kuchnia