Jak powinno się przechowywać wędzoną rybę?
Ryby są produktem, który najlepiej spożyć bezpośrednio po zakupie. W przypadku ryby wędzonej czas przydatności do spożycia jest nieco dłuższy, lecz przechowywanie jej w lodówce może wiązać się z nieprzyjemnym zapachem. Istnieje jednak sposób, który pomoże nam go ograniczyć.
Najrozsądniej jest kupować tyle produktów, ile będziemy w stanie zjeść. Ta zasada jest szczególnie istotna w przypadku mięsa, w tym ryb wędzonych, które najbezpieczniej jest spożywać w niedługim czasie od zakupu.
Nawet bowiem przy krótkim przechowywaniu w lodówce ryzykujemy, jego zepsucie i pojawienie się charakterystycznego zapachu w urządzeniu. Jak ich uniknąć?
Poprawne przechowywanie wędzonej ryby
Choć ryba wędzona jest produktem obrobionym termicznie, nie zwalnia nas to z obowiązku przechowywania jej w chłodzie. Najlepiej trzymać ją w lodówce, w temperaturze od 2 do 10 stopni Celsjusza.
Ze względu na intensywny zapach zalecane jest trzymanie jej w folii spożywczej. W przeciwnym wypadku istnieje spora szansa, że pozostała żywność przejdzie jej aromatem, a tego z pewnością chcielibyśmy uniknąć. Możemy ją dodatkowo włożyć do pojemnika lub miski.
Zależnie od rodzaju wyrobu, w lodówce spędzić może od 1 tygodnia — jak ma to miejsce w przypadku ryb wędzonych na gorąco — do nawet 6, gdy wybierzemy produkt pakowany próżniowo. 14 dni to z kolei maksymalny czas, przez jaki przechowywać możemy ryby wędzone na zimno.
Niezależnie od naszego wyboru, najlepszym pomysłem będzie umieszczenie produktu w pobliżu zamrażalnika, gdzie panuje najniższa temperatura. Im bowiem chłodniej, tym drobnoustrojom, które wpływają na psucie się produktów, trudniej jest zadziałać.
Po więcej porad dotyczących przechowywania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule odpowiadaliśmy na pytanie, jak długo można trzymać śledzie w lodówce. Tu natomiast radziliśmy jak odpowiednio magazynować mąkę.
Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary