Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-29T113227.353

canva/Mykola Lunov

Jak powinno się przechowywać wędzoną rybę?

5 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ryby są produktem, który najlepiej spożyć bezpośrednio po zakupie. W przypadku ryby wędzonej czas przydatności do spożycia jest nieco dłuższy, lecz przechowywanie jej w lodówce może wiązać się z nieprzyjemnym zapachem. Istnieje jednak sposób, który pomoże nam go ograniczyć.

Najrozsądniej jest kupować tyle produktów, ile będziemy w stanie zjeść. Ta zasada jest szczególnie istotna w przypadku mięsa, w tym ryb wędzonych, które najbezpieczniej jest spożywać w niedługim czasie od zakupu.

Nawet bowiem przy krótkim przechowywaniu w lodówce ryzykujemy, jego zepsucie i pojawienie się charakterystycznego zapachu w urządzeniu. Jak ich uniknąć?

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z niespodzianką

CZYTAJ DALEJ

Poprawne przechowywanie wędzonej ryby

Choć ryba wędzona jest produktem obrobionym termicznie, nie zwalnia nas to z obowiązku przechowywania jej w chłodzie. Najlepiej trzymać ją w lodówce, w temperaturze od 2 do 10 stopni Celsjusza.

Ze względu na intensywny zapach zalecane jest trzymanie jej w folii spożywczej. W przeciwnym wypadku istnieje spora szansa, że pozostała żywność przejdzie jej aromatem, a tego z pewnością chcielibyśmy uniknąć. Możemy ją dodatkowo włożyć do pojemnika lub miski.

Zależnie od rodzaju wyrobu, w lodówce spędzić może od 1 tygodnia — jak ma to miejsce w przypadku ryb wędzonych na gorąco — do nawet 6, gdy wybierzemy produkt pakowany próżniowo. 14 dni to z kolei maksymalny czas, przez jaki przechowywać możemy ryby wędzone na zimno.

Niezależnie od naszego wyboru, najlepszym pomysłem będzie umieszczenie produktu w pobliżu zamrażalnika, gdzie panuje najniższa temperatura. Im bowiem chłodniej, tym drobnoustrojom, które wpływają na psucie się produktów, trudniej jest zadziałać.

Po więcej porad dotyczących przechowywania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule odpowiadaliśmy na pytanie, jak długo można trzymać śledzie w lodówce. Tu natomiast radziliśmy jak odpowiednio magazynować mąkę.

Ryby wędzone na desce

Ryby wędzone na desce

Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

agrest

Produkty

Dlaczego warto jeść agrest i co warto z niego przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

Czytaj więcej >
fasolka żółta i zielona

Produkty

Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >

Produkty

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć

Czytaj więcej >
wędzona makrela

Produkty

Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów

Czytaj więcej >