Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach wcale nie jest najlepszym pomysłem
Czy wiecie jak przechowywać koperek? Okazuje się, że stosowana przez nasze babcie metoda mrożenia w pudełkach po lodach, choć dość skuteczna, nie jest najlepsza. Wykorzystując suchy słoik i sól zabezpieczymy zioło jeszcze lepiej.
Wiemy, jak przechowywać koperek
Świeżo kupiony koperek można zabezpieczyć na wiele sposobów. Popularne jest wstawianie pęczka zieleniny do naczynia z wodą. I o ile zanurzone są jedynie jego łodygi, a szklanka czy kubek zostanie przez nas przeniesiona do lodówki, to jest to bardzo skuteczna technika.
Tak trzymany koperek wytrwa kilka dni i będzie nas cieszył smakiem. Jeśli jednak potrzebujemy go niewiele, pozostałą część warto — wzorem babć — zamrozić. Możemy go też zabezpieczyć w soli. Druga metoda jest niesamowicie skuteczna.
Przechowywanie koperku w soli jest skuteczne i wygodne
Prosta metoda z zastosowaniem soli pozwoli nam przechować koperek nawet przez kilka miesięcy. Na 250 gramów koperku potrzebować będziemy około 100 gramów soli kuchennej. Przyda się także czysty i suchy słoik, który zmieści produkty.
Na jego dnie umieszczamy półcentymetrową warstwę przyprawy, którą przykrywamy 2 cm zieleniny obranej z łodygi. Układamy kolejne poziomy, aż całe naczynie nam się zapełni. Wtedy szczelnie je zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Taki koper będzie idealny np. do młodych ziemniaków. Trzeba tylko uważać, by nie dodać zbyt dużo soli przy doprawianiu. Koper bez łodyg można też po prostu wrzucić do suchego, szczelnego słoja. Wtedy jednak postoi zaledwie 2 tygodnie.
Jak przechowywać koperek? Na pewno nie w folii
Najgorszym, co można robić, gdy kupimy świeży koperek w supermarkecie, jest pozostawienie go w folii, w której został nam sprzedany. Z ielone aromatyczne łodygi będą miały bowiem ograniczony dostęp powietrza.
Jeśli dodatkowo wstawimy je do wody, wytwory się wilgoć, która znacznie przyspieszy gnicie dodatku. Koniecznie więc usuńmy opakowanie po przyjściu z zakupów.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy, w których koperek będzie niezbędny. Spróbujcie koniecznie pysznych pulpetów w sosie z udziałem pięknie pachnącego zioła. Być może skusi was tez znakomita botwinka lub mizeria , których doprawienie koperkiem jest konieczne.
Źródło: Haps