Zostało ci mięso po rosole? Dodaj 2 łyżki tego składnika, a otrzymasz delikatne pulpety
Mięso po rosole można wykorzystać do przygotowania kolejnego obiadu. Wystarczy połączyć je z warzywami i kaszą, by uzyskać smaczne i rozpływające się w ustach pulpety. Podane z koperkowym sosem spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?
Przepis na pulpety z mięsa po rosole
Rosół jest zupą, która, choć zachwyca smakiem, pozostawia nas ze sporą ilością produktów, które wymagają przetworzenia. Na szczęście porcje kurczaka czy warzywa z łatwością można przerobić na obiadowe pulpety. Polane sosem z dodatkiem koperku smakują obłędnie.
Składniki:
- 2-3 udka z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- pół pietruszki z rosołu
- mały kawałek selera z rosołu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suchej kaszy manny
- 300-350 ml bulionu lub rosołu
- 200 g śmietany 18%
- 20 g mąki pszennej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki tymianku suszonego
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować pulpety z mięsa po rosole? Przepis jest bardzo prosty
Kurczaka oddzielamy od kości. Mielimy w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Masę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami, czyli papryką słodką i tymiankiem. Wyrabiamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wsypujemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki. Pulpety gotujemy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut w gorącym bulionie lub rosole. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a z płynu przyrządzamy sos koperkowy.
Jak podać pulpety z mięsa po rosole?
Idealnym dodatkiem do mięsnych rarytasów jest sos. Warto przygotować go z koperku, bo nie wymaga wiele pracy, a jest aromatyczny i kremowy. Wykorzystujemy też przy okazji pozostały bulion czy rosół, w którym i tak już gotowaliśmy pulpety.
To w nim bowiem rozprowadzamy zahartowaną śmietanę z mąką pszenną i posiekany świeży koper. Gdy nie ma grudek i konsystencja jest odpowiednia, dodajemy jeszcze nieco soli pieprzu dla smaku. Polewamy danie, do którego serwujemy jeszcze ziemniaki z wody i fasolkę szparagową.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Sprawdźcie jak zrobić kotlety mielone w piekarniku — będą smaczne także, gdy wykonacie je z mięsa po rosole. Być może skusi was też wykonanie rosołu królewskiego. Będzie idealny nie tylko na uroczysty obiad.