Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostało ci mięso po rosole? Dodaj 2 łyżki tego składnika, a otrzymasz delikatne pulpety

Zostało ci mięso po rosole? Dodaj 2 łyżki tego składnika, a otrzymasz delikatne pulpety

Mięso po rosole jest idealne na pulpety
canva/AndreyCherkasov

Mięso po rosole można wykorzystać do przygotowania kolejnego obiadu. Wystarczy połączyć je z warzywami i kaszą, by uzyskać smaczne i rozpływające się w ustach pulpety. Podane z koperkowym sosem spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?
 

Przepis na pulpety z mięsa po rosole

Rosół jest zupą, która, choć zachwyca smakiem, pozostawia nas ze sporą ilością produktów, które wymagają przetworzenia. Na szczęście porcje kurczaka czy warzywa z łatwością można przerobić na obiadowe pulpety. Polane sosem z dodatkiem koperku smakują obłędnie.

Składniki:

  • 2-3 udka z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • pół pietruszki z rosołu
  • mały kawałek selera z rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suchej kaszy manny
  • 300-350 ml bulionu lub rosołu
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Wziął w rękę 2 kawałki karkówki i coś mu nie pasowało. Biedronka tak to skomentowała

Jak przygotować pulpety z mięsa po rosole? Przepis jest bardzo prosty

Kurczaka oddzielamy od kości. Mielimy w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Masę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami, czyli papryką słodką i tymiankiem. Wyrabiamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wsypujemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki. Pulpety gotujemy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut w gorącym bulionie lub rosole. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a z płynu przyrządzamy sos koperkowy.

Jak podać pulpety z mięsa po rosole?

Idealnym dodatkiem do mięsnych rarytasów jest sos. Warto przygotować go z koperku, bo nie wymaga wiele pracy, a jest aromatyczny i kremowy. Wykorzystujemy też przy okazji pozostały bulion czy rosół, w którym i tak już gotowaliśmy pulpety.

To w nim bowiem rozprowadzamy zahartowaną śmietanę z mąką pszenną i posiekany świeży koper. Gdy nie ma grudek i konsystencja jest odpowiednia, dodajemy jeszcze nieco soli pieprzu dla smaku. Polewamy danie, do którego serwujemy jeszcze ziemniaki z wody i fasolkę szparagową.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Sprawdźcie jak zrobić kotlety mielone w piekarniku — będą smaczne także, gdy wykonacie je z mięsa po rosole. Być może skusi was też wykonanie rosołu królewskiego. Będzie idealny nie tylko na uroczysty obiad.

Rosół przyda się do pulpetów.png
canva/Dejan Kolar