Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia to już przeżytek. Bosacka do mielonych dodaje inne warzywo, Polacy je kochają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.06.2023 19:16

Cukinia to już przeżytek. Bosacka do mielonych dodaje inne warzywo, Polacy je kochają

kotlety
Facebook/Katarzyna Bosacka Wiem co Jem, Canva/Inna Tarasenko

Kotlety mielone to jedno z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Można je szybko przyrządzić i smakują wszystkim domownikom. Popularne stało się dodawanie cukinii do nich. Jednak teraz pora na coś zupełnie nowego. Polecamy pyszny i tani przepis Katarzyny Bosackiej na kotlety mielone.

Kotlety mielone- sposób na pyszny i szybki obiad

Kotlety mielone robi się szybko i zawsze wychodzą. W ostatnim czasie popularnym dodatkiem do tego lubianego dania obiadowego stała się cukinia. Dodawała ona mielonym wyjątkowego smaku i niezłą porcję witamin. Jednak cukinia to już przeżytek. 

Katarzyna Bosacka, która prowadzi programy MądrzeJemy i MądrzeGotujemy na antenie stacji TVN, poleca zupełnie inny dodatek. Dziennikarka do kotletów mielonych dodaje kalafior oraz inne warzywa, które sprawdzają się doskonale w tym daniu. Podkręcają smak mięsa- spróbujcie tego przepisu.

Weź płatki owsiane i jeszcze 2 składniki. To ciasto bez pieczenia to prawdziwy hit

Jak przygotować kotlety mielone z kalafiorem?

Składniki:

  • średni kalafior
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • majeranek
  • cebula
  • czosnek
  • jajko
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • ½ szklanki bułka tartej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 300 g marchewki
  • szklanka groszku mrożonego
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Marchewkę podsmażamy na złoto, dusimy z wodą, dodajemy odrobinę cukru i karmelizujemy. Ziemniaki gotujemy i ubijamy na puree, dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną.

Groszek zalewamy i wodą i gotujemy ok. 3 minuty, cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię i dodajemy czosnek. Gdy kalafior ostygnie, to blendujemy go na gładką masę, dodajemy cebulę, jajko, majeranek, mięso i 4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy wszystko i wyrabiamy ręcznie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i podajemy z groszkiem, marchewką i kapustą.

Kotlety mielone- pełne witamin

Warzywem, które przeważa w tych kotletach mielonych- jest kalafior. Zawiera witaminę C, K, B6  i witaminę C. Oprócz tego kalafior dostarcza nam mnóstwa błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu i wapnia. Dobroczynnie działa na nasz układ trawienny i ma działanie antynowotworowe.

Jedzenie kalafior zapobiega stanom zapalnym w organizmie i wspierają naszą odporność. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia oraz cukrzycy. Warto dodać go do kotletów mielonych i spróbować przepisu Katarzyny Bosackiej. Pisaliśmy o zupie kalafiorowej Karola Okrasy.  Podawaliśmy też szybki sposób na kalafiora. 

kalafior
Canva/peredniankina

Źródło: dziendobry.tvn.pl