Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?
Żółty ser to produkt dość trwały. Jednak do czasu. Trzymany nieco dłużej w lodówce po jakimś czasie potrafi porosnąć zielonym puchem. Zobacz jak najlepiej przechowywać ser, żeby nie spleśniał.
Źółty ser to jeden z tych produktów, którego nie powinniśmy kupować na zapas. Ten w kawałku poleży w lodówce do 2-3 tygodni, krojony w plastry i zapakowany w papier nie będzie już tak samo smaczny nawet po kilku dniach.
Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?
Jeśli żółty ser jest oryginalnie zapakowany, można go trzymać w lodówce zgodnie z datą na opakowaniu. Po otwarciu trzeba go jednak szczelnie zapakować, zawijając np. w folię spożywczą.
Przy dostępie powietrza potrafi bowiem obeschnąć, a nawet zapleśnieć. Jako produkt zawierający dużo tłuszczu łatwo chłonie też obce zapachy z lodówki.
Dobrym sposobem na przedłużenie trwałości żółtego sera jest przechowywanie go w próżniowym pojemniku. Do środka warto też włożyć kostkę cukru np. na spodeczku. Wchłonie ona nadmiar wilgoci z otoczenia, zapobiegając tym samym pleśnieniu sera.
Kilka ważnych wskazówek
Żółty ser powinien być przechowywany w temperaturze ok. 5-6 st. C. Dlatego najlepsze są dla niego dolne półki.
Jeśli kupisz ser w nadmiarze, możesz go zamrozić. Jednak po rozmrożeniu ser żółty kruszy się. Dlatego najlepiej mrozić ser starty, ewentualnie w kawałkach. Nie polecamy mrożenia sera plasterkowanego.
Ser przeznaczony do mrożenia należy szczelnie zapakować w foliowy woreczek. Ser półtłusty powinniśmy zużyć w ciągu 2 tygodni, twardy poleży nawet 3 miesiące.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: seryzgoliszewa, shareinfo