Smakosze.pl
ser żółty

canva/Magone

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

18 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Żółty ser to produkt dość trwały. Jednak do czasu. Trzymany nieco dłużej w lodówce po jakimś czasie potrafi porosnąć zielonym puchem. Zobacz jak najlepiej przechowywać ser, żeby nie spleśniał.

Źółty ser to jeden z tych produktów, którego nie powinniśmy kupować na zapas. Ten w kawałku poleży w lodówce do 2-3 tygodni, krojony w plastry i zapakowany w papier nie będzie już tak samo smaczny nawet po kilku dniach.

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Jeśli żółty ser jest oryginalnie zapakowany, można go trzymać w lodówce zgodnie z datą na opakowaniu. Po otwarciu trzeba go jednak szczelnie zapakować, zawijając np. w folię spożywczą.

Przy dostępie powietrza potrafi bowiem obeschnąć, a nawet zapleśnieć. Jako produkt zawierający dużo tłuszczu łatwo chłonie też obce zapachy z lodówki.

Dobrym sposobem na przedłużenie trwałości żółtego sera jest przechowywanie go w próżniowym pojemniku. Do środka warto też włożyć kostkę cukru np. na spodeczku. Wchłonie ona nadmiar wilgoci z otoczenia, zapobiegając tym samym pleśnieniu sera.

Biszkopt

Prosty sposób na puszysty biszkopt

CZYTAJ DALEJ

Kilka ważnych wskazówek

Żółty ser powinien być przechowywany w temperaturze ok. 5-6 st. C. Dlatego najlepsze są dla niego dolne półki.

Jeśli kupisz ser w nadmiarze, możesz go zamrozić. Jednak po rozmrożeniu ser żółty kruszy się. Dlatego najlepiej mrozić ser starty, ewentualnie w kawałkach. Nie polecamy mrożenia sera plasterkowanego.

Ser przeznaczony do mrożenia należy szczelnie zapakować w foliowy woreczek. Ser półtłusty powinniśmy zużyć w ciągu 2 tygodni, twardy poleży nawet 3 miesiące.

ser żółty

ser żółty

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: seryzgoliszewa, shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Czytaj więcej >