Smakosze.pl
Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

canva/Stephen Ackerman

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Udziec wołowy pieczony to doskonały pomysł na obiad. Wołowina marynowana dobę w przyprawach i ziołach nabiera genialnego smaku, a pieczona w piwie przez 4 godziny jest idealnie miękka i soczysta. Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Udziec wołowy pieczony to niezwykle soczyste i delikatne mięso, które dzięki bogatej marynacie i pieczeniu w piwie nabiera doskonałego smaku i jest tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Pieczona wołowina to pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintne danie świąteczne i większe uroczystości.

Wołowina jest mięsem, które musi być idealne świeże, aby było smaczne. Zawsze wybieraj różowe mięso, delikatne przerosty tłuszczu też są potrzebne, ponieważ są nośnikiem smaku. Wołowina, która ma blady kolor lub miejscami jest żółta nie nadaje się do spożycia.

Do udźca wołowego pieczonego podaj pieczone ziemniaki z ziołami lub puree. Mięso doskonale smakuje również w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Do udźca podaj blanszowane warzywa, fasolkę szparagową z czosnkiem lub lekką surówkę.

Świetną pieczeń przygotujesz również z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczeń wieprzową, idealną na obiad.

Przepis na pieczony udziec wołowy

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego

  • 400 ml piwa jasnego typu pils

  • płaska łyżeczka soli

  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego

Składniki na marynatę do mięsa:

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • łyżeczka tymianku

  • łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Mięso umyj, oczyść, osusz, następnie natrzyj solą i pieprzem i odstaw na czas przygotowania marynaty. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do większego pojemnika, w którym zmieści się cały kawałek mięsa.

Świeże mięso wołowe

Źródło zdjęcia: canva/Carlos Castilla

Do czosnku dodaj wszystkie zioła i przyprawy do marynaty, oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, wymieszaj. W marynacie obtocz dokładnie mięso, naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia mięso wyjmij z lodówki godzinę przez pieczeniem, musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Do naczynia żaroodpornego wlej piwo, nastaw piekarnik na 130 stopni z opcją grzania góra- dół.

Oliwa z oliwek i suszone zioła do marynaty

Źródło zdjęcia: canva/Pronina Marina

Wołowinę w marynacie włóż do naczynia z piwem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika, piecz 4 godziny, co godzinę obracając mięso.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
kotlety siekane

Przepisy

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >
pulpety w sosie

Przepisy

Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze

Czytaj więcej >
omlet

Przepisy

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Czytaj więcej >