Jak przygotować pieczony udziec wołowy?
Udziec wołowy pieczony to doskonały pomysł na obiad. Wołowina marynowana dobę w przyprawach i ziołach nabiera genialnego smaku, a pieczona w piwie przez 4 godziny jest idealnie miękka i soczysta. Jak przygotować pieczony udziec wołowy?
Udziec wołowy pieczony to niezwykle soczyste i delikatne mięso, które dzięki bogatej marynacie i pieczeniu w piwie nabiera doskonałego smaku i jest tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Pieczona wołowina to pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintne danie świąteczne i większe uroczystości.
Wołowina jest mięsem, które musi być idealne świeże, aby było smaczne. Zawsze wybieraj różowe mięso, delikatne przerosty tłuszczu też są potrzebne, ponieważ są nośnikiem smaku. Wołowina, która ma blady kolor lub miejscami jest żółta nie nadaje się do spożycia.
Do udźca wołowego pieczonego podaj pieczone ziemniaki z ziołami lub puree. Mięso doskonale smakuje również w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Do udźca podaj blanszowane warzywa, fasolkę szparagową z czosnkiem lub lekką surówkę.
Świetną pieczeń przygotujesz również z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczeń wieprzową, idealną na obiad.
Przepis na pieczony udziec wołowy
Składniki:
1 kg udźca wołowego
400 ml piwa jasnego typu pils
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
Składniki na marynatę do mięsa:
łyżka musztardy delikatesowej
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
łyżeczka tymianku
łyżeczka oregano
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
Jak przygotować pieczony udziec wołowy?
Mięso umyj, oczyść, osusz, następnie natrzyj solą i pieprzem i odstaw na czas przygotowania marynaty. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do większego pojemnika, w którym zmieści się cały kawałek mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/Carlos Castilla Do czosnku dodaj wszystkie zioła i przyprawy do marynaty, oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, wymieszaj. W marynacie obtocz dokładnie mięso, naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia mięso wyjmij z lodówki godzinę przez pieczeniem, musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Do naczynia żaroodpornego wlej piwo, nastaw piekarnik na 130 stopni z opcją grzania góra- dół.
Źródło zdjęcia: canva/Pronina Marina Wołowinę w marynacie włóż do naczynia z piwem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika, piecz 4 godziny, co godzinę obracając mięso.