Pieczeń wieprzowa, która zachwyci smakiem i cudnym aromatem
Pieczeń wieprzowa to pomysł zarówno na doskonałe mięso na obiad, jak i szynkę do kanapek na zimno. Wieprzowina pieczona jest wilgotna w środku, soczysta i niezwykle aromatyczna. Poznaj prosty przepis na pieczeń wieprzową, idealną do obiadu i na świeży chleb.
Pieczeń wieprzową przygotujesz na rodzinny obiad, wykwintne danie świąteczne, a nawet pokroisz na kanapki. Pieczeń ma wyraźny smak i aromat ziół i przypraw i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Wieprzowinę zamarynuj dzień przed pieczeniem, aby zdążyła najść marynatą.
Pieczeń do obiadu podaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Do pieczeni przygotuj również aromatyczny sos, idealny do wieprzowiny. Pieczeń często przygotowuję z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej. Całość polana gęstym sosem do mięsa smakuje całej mojej rodzinie i obiad znika w mgnieniu oka.
Upiecz również niezwykle aromatyczny schab. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pieczeń ze schabu, kruchą i soczystą, idealną na obiad.
Przepis na pieczeń wieprzową
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
łyżka tymianku
łyżeczka oregano
łyżeczka papryki czerwonej mielonej
duża cebula
8 ząbków czosnku
2 łyżki soli
łyżka pieprzu mielonego
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 łyżki oliwy
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Jak zrobić pieczeń wieprzową?
Cały kawałek mięsa umyj i dokładnie oczyść. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i wymieszaj je z oliwą, zielem angielskim, solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką mieloną. Marynatą dokładnie natrzyj mięso, następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia pokrój cebulę, mięso obtocz w mące i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Poukładaj piórka cebuli, wlej 2 szklanki wody, na mięso wyłóż liście laurowe, przykryj naczynie.
Źródło zdjęcia: canva/maxlashcheuski
Mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 2 godziny bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierch mięsa ładnie się przyrumienił. Co jakiś czas kontroluj poziom wody.