Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe
Jak szybko rozmrozić mięso? Zamrożone mięso najszybciej rozmrozisz w misce z zimną wodą. To najlepsza i najszybsza metoda prawidłowego rozmrażania wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Masa osób wsadza mięso do gorącej wody. W żadnym wypadku tak nie rób. Rozmrażanie mięsa w ten sposób grozi zatruciem.
Niektórzy rozmrażają mięso w mikrofalówce, inni przekładają na talerz i zostawiają na kuchennym blacie. Metod na rozmrażanie mięsa jest bardzo wiele. Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepszą metodą jest wstawienie mięsa do miski z koniecznie zimną wodą. Wodę należy wymieniać co pół godziny.
Nigdy nie rozmrażaj mięsa zostawiając go na kuchennym blacie lub wkładając do miski z ciepłą wodą. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje namnażanie się chorobotwórczych bakterii w zatrważającym tempie. Takim mięsem możesz się bardzo poważnie zatruć. Jak szybko rozmrozić mięso?
Rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie mrozić. Ten błąd również może być opłakany w skutkach. Kilkukrotnie zamrażane i rozmrażane mięso nie nadaje się do spożycia, a zjedzenie nawet małej ilości produktu grozi bardzo poważnym zatruciem pokarmowym.
Jak szybko i dobrze rozmrozić mięso? Poznaj najlepszą metodę
Zamrożone mięso w woreczku przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na kuchenny blat. Porcja mięsa o wadze 500 g powinna rozmrozić się w ciągu dwóch godzin. Co pół godziny wymieniaj wodę, żeby mięso rozmrażało się stopniowo w niskiej temperaturze.
Rozmrażanie mięsa w misce z zimną wodą jest najlepszą metodą. Mięso rozmrażane jest stopniowo, dzięki czemu nie namnożą się w nim bakterie i nie będzie twarde po obróbce termicznej.
Jak jeszcze rozmrozić mięso? Możesz wykorzystać lodówkę lub mikrofalówkę, jednak mają swoje minusy
Mięso przełóż z zamrażalnika do lodówki. Zamrożony kawałek wołowiny, wieprzowiny, czy drobiu rozmrozi się równomiernie, jednak proces ten będzie trwał kilkanaście godzin, czasem nawet dobę. Jeśli chcesz rozmrozić mięso w ten sposób, wyjmij je z zamrażalnika dzień przed przygotowywaniem obiadu.
Mięso możesz również rozmrozić w mikrofalówce z funkcją rozmrażania. Ta metoda jednak ma swoje minusy- mięso będzie rozmrożone nierównomiernie. Brzegi będą ciepłe i miękkie, środek może być jeszcze twardy i zamrożony. Mikrofalówka nadaje się więc do mniejszych porcji mięsa.
Dowiedz się również, dlaczego nie można myć jajek przed włożeniem ich do lodówki . W tym artykule natomiast poznasz najlepsze metody na rozłupanie orzechów bez dziadka do orzechów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni
-
Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama