Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak ugotować kalafiora, aby wydobyć pełnię jego aromatu?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 24.07.2021 02:00

Jak ugotować kalafiora, aby wydobyć pełnię jego aromatu?

Kalafior z niecodziennym dodatkiem
Canva / KEVMA21

Kalafior jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podczas jego gotowania jesteśmy narażeni na nieprzyjemne zapachy. Pozbędziemy się ich za sprawą dodatku mleka. Dodatkowo kalafior będzie miał kuszący aromat, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj po prostu gotujemy go w osolonym wrzątku. Warto jednak pamiętać, że kalafior może wiele zyskać dzięki niepozornemu dodatkowi.

Kalafior gotowany z mlekiem

Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kalafiora w wyśmienitym sosie.

Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii gotowania kalafiora. Mało kto spodziewałby się, że wystarczy dodać do wody mleko. Dzięki niemu nasz kalafior będzie miał bardziej aksamitny smak. Poprawi się także jego aromat. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.

Najlepiej gotować kalafiora w wodzie i mleku. Dobrze sprawdza się proporcja 1:1. Dodatkowo mieszankę warto wzbogacić o odrobinę soli i cukru. Kalafior powinien się w niej gotować przez około 20 minut.

O czym pamiętać podczas gotowania kalafiora?

Oczywiście, przed rozpoczęciem gotowania, kalafior wymaga odpowiedniego przygotowania. Na początku należy usunąć liście i twardą część łodygi. Jeśli chcemy, by kalafior się szybciej ugotował, powinniśmy na jego trzonku zrobić nacięcie w kształcie litery X.

Jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, oporządzony kalafior powinniśmy umyć. Najlepiej sprawdza się czyszczenie pod zimnym strumieniem bieżącej wody. Tak przygotowanego kalafiora ostrożnie wkładamy do garnka.

Kalafior wyjdzie idealnie
Kalafior wyjdzie idealnie

Canva / Merrimon

Warto pamiętać o tym, by kalafiora nie gotować zbyt długo. Wówczas warzywo traci wiele cennych składników odżywczych, a jego konsystencja może przyprawić nas o rozczarowanie W przypadku większych okazów przeważnie starcza około 20 minut kąpieli we wrzątku.

Kalafior ugotowany z mlekiem z pewnością zaskoczy domowników. Warto przygotować go trochę więcej, ponieważ prośby o dokładkę są normą. Godny uwagi jest także przepis na sałatkę na bazie kalafiora.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jak ugotować; Ofeminin; Styl życia Radio ZET

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie