Sałatka z surowego kalafiora z serem pleśniowym
Pyszna sałatka z kalafiorem przypadnie do gustu smakoszom, którzy przeważnie nie sięgają po takie specjały. Wszystko za sprawą idealnie dobranych składników. Wśród nich zagości ser camembert. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Sałatka z kalafiorem zachwyca smakiem
Bez wątpienia sałatka z kalafiorem jest nie lada rarytasem. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań z grilla, ryb oraz mięs. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować ją jako niezależny posiłek. Warto przygotować jej więcej, ponieważ talerze szybko święcą pustkami.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak dawniej wyglądała kultowa sałatka jarzynowa. Dziś sięgniemy po nieco inną recepturę. Pozwoli nam ona na przyrządzenie wyśmienitej sałatki, w której główną rolę gra kalafior.
Sałatka z kalafiorem nie smakowałaby tak dobrze, gdyby nie zastosowane w niej dodatki. U boku jadalnego kwiatu pojawi się ser camembert. Już wcześniej ten produkt gościł w jednym z prezentowanych przez nas przepisów.
Smakowita sałatka z kalafiorem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy odpowiednio połączyć ze sobą wszystkie składniki. Część z nich znajdziemy we własnej kuchni. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?
kalafior
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
ser camembert
30 g jogurtu naturalnego
30 g majonezu
sól i pieprz
(Canva / BravissimoS)
Wyśmienita sałatka z kalafiorem zaskoczy najbliższych
Na początku kalafior myjemy i pozbawiamy liści. Kwiat drobno kroimy. Najlepiej wcześniej podzielić go na różyczki i dopiero później potraktować ostrym nożem. Rozdrobniony kalafior umieszczamy w misce. Szczypiorek oraz koperek myjemy i siekamy. Dodajemy je do kalafiora.
Jogurt łączymy z majonezem. Sos powinien być jednolity. Możemy dodać do niego nasze ulubione przyprawy. Jednak wystarczy również sama sól i pieprz. Camembert kroimy w niewielką kostkę. Najlepiej zrobić to, kiedy ser będzie zimny. Wówczas cały proces pójdzie nam o wiele szybciej.
Sos i ser dodajemy do kalafiora. Całość starannie mieszamy. Nasza sałatka z kalafiorem jest już gotowa. Nie pozostaje nic innego jak przystąpienie do beztroskiego zajadania. Domownicy z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym daniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Magdaleny