Jak usunąć kamień z czajnika za pomocą sody?
Nikt z nas nie chce pić herbaty czy kawy z nieestetycznymi kawałkami kamienia. Jeśli jednak w naszych kranach mamy twardą wodę regularne oczyszczanie czajnika z naturalnie występujących w wodzie związków będzie konieczne. W sprawnym usunięciu osadu pomoże nam soda oczyszczona. Dowiedzcie się jak ją zastosować.
Podpowiadaliśmy wam już jak skutecznie i szybko umyć mikrofalówkę czy oczyścić lodówkę z przykrych zapachów . Tym razem pod lupę bierzemy czajniki, a właściwie powstający podczas ich użytkowania kamień. Zdradzamy patent, dzięki któremu sprzęt będzie zawsze czysty i gotów do przygotowania ulubionych napojów.
Skąd się bierze kamień i jak go usunąć?
Kamień pojawiający się w czajniku powstaje z zawartych w tzw. twardej wodzie związków magnezu i wapnia. Wodorowęglany tych pierwiastków pod wypływem ciepła przekształcają się w węglany. To właśnie one osadzają się na ściankach czajnika.
Twarda woda nie szkodzi zdrowiu, lecz wytrącone minerały potrafią zepsuć smak napojów. Nie są one też obojętne dla sprzętu. Osad nie tylko utrudnia jego pracę, ale też przyczynia się do skrócenia żywotności czajnika.
Warto regularnie pozbywać się niepożądanych związków stosując domową miksturę z sody oczyszczonej. Metoda jest bardzo prosta. Wystarczy wsypać 3 łyżki proszku do wypełnionego wodą czajnika i pozostawić taki roztwór w urządzeniu na kwadrans.
Sposób ten będzie idealny do czyszczenia czajnika elektrycznego — roztwór sody będzie w stanie dotrzeć do wszystkich jego zakamarków, dokładnie oczyszczając również grzałkę. Po usunięciu kamienia — ze względu na intensywny i mocno wyczuwalny sody — należy czajnik kilkakrotnie umyć.
Co jeszcze warto zrobić, by czajnik długo nam służył?
Najprostszym sposobem przeciwdziałania powstaniu kamienia jest wlewanie do niego tylko niezbędnej nam w danym momencie wody. Po jej zagotowaniu warto wylać pozostałą ciecz. Wrzątek może posłużyć nam np. do przelania odpływu.
Innym rozwiązaniem jest stosowanie dzbanków filtrujących, które usuwają sole wapnia i magnezu z wody. Woda, która jest od nich wolna — tzw. woda miękka — nie przyczynia się do zanieczyszczania czajnika w tak znacznym stopniu.
źródło: canva/aliaksandrbarysenka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
-
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
źródło: fabrykaform, beszamel.se