Jak wyczyścić patelnię za pomocą kwasku cytrynowego?
Czystość naczyń kuchennych jest gwarancją bezpieczeństwa spożywanych posiłków. Patelnia jest jednym ze sprzętów, które narażone są na powstanie trudnych do usunięcia zabrudzeń. Podpowiadamy jak się ich pozbyć, korzystając z kwasku cytrynowego — produktu, który każdy z nas ma w szafce.
Podpowiadaliśmy wam już jak skutecznie oczyścić płytę kuchenki gazowej i jak najlepiej umyć zabrudzone od spodu garnki. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym czyszczenia naczyń przy pomocy kwasku cytrynowego. Popularny przeciwutleniacz doskonale sprawdzi się w roli środka odklejającego przypieczony brud. Sprawdźcie koniecznie.
Jak wyczyścić patelnię domowymi sposobami?
Zabrudzony spód patelni możecie skutecznie oczyścić przy pomocy kwasku cytrynowego. Proszek ten jest produktem, który będzie w stanie uratować nie tylko pełne kamienia urządzenia domowe, ale też oczyścić wystawione na wysoką temperaturę brudne sprzęty kuchenne.
Wystarczy, że jedną łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuścimy w niewielkiej ilości wody i doprowadzimy do wrzenia. Zanurzając patelnię w tej miksturze na kilka godzin, nie tylko odkleimy przypaloną warstwę z resztek jedzenia, ale też delikatnie nabłyszczymy powierzchnię.
Potraktowane roztworem naczynie należy potem oczywiście dokładnie przetrzeć i starannie umyć płynem do mycia naczyń. Polecamy skorzystanie z delikatnej mieszanki np. domowej mikstury z dodatkiem płatków mydlanych.
O czym jeszcze warto pamiętać?
W tym miejscu warto zaznaczyć, że nie ma jednego sposobu domowego czyszczenia naczyń, który poradzi sobie w każdej sytuacji. Metodę oczyszczania zawsze należy dostosować zarówno do tego, jak bardzo zabrudzone jest naczynie, jak i do materiału, z którego jest ono wykonane.
Przed rozpoczęciem czyszczenia warto upewnić się, że patent, z którego chcemy skorzystać, nie uszkodzi powłoki patelni czy garnka. W przypadku powłoki teflonowej na przykład należy unikać intensywnego szorowania, które może usunąć ją wraz z brudem. Dla patelni tytanowej taki sposób mycia natomiast nie będzie stanowił zagrożenia.
Źródło zdjęcia: canva/EkaterinaZakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: prymusagd