Smakosze.pl

canva/TRAVELARIUM

Proste sposoby na czyszczenie kuchenki gazowej

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kuchnia gazowa wymaga regularnego czyszczenia. Zalegające na niej resztki jedzenia są bowiem nie tylko nieestetyczne, ale też sprzyjają rozwojowi bakterii. Istnieje szereg sposobów, dzięki którym ułatwisz sobie zadanie. Potrzebujesz octu i sody oczyszczonej.

Domowe środki czystości są niedrogie i ekologiczne. W przeciwieństwie do dostępnej w sklepach chemii są także bardziej łaskawe dla naszej skóry i mają przyjemniejsze zapachy. Wbrew pozorom są też bardzo skuteczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na wyczyszczenie kuchenki gazowej

Prawidłowe czyszczenie kuchenki gazowej obejmuje umycie wszystkich trzech jej elementów, czyli palników, płyty gazowej oraz rusztów. Do usunięcia brudu z płyty doskonale sprawdzi się roztwór octu i gorącej wody, który łatwo i szybko przygotujemy w domu.

Wystarczy zmieszać je w proporcjach 1:1 i przy pomocy gąbki lub ściereczki nanieść go na powierzchnię płyty, lekko pocierając i usuwając przy tym zabrudzenia. Miksturę taką można też przygotować, używając chłodnej wody. Sprawdzi się ona jako środek do przecierania blatu kuchennego. Polecamy robić to na bieżąco — wtedy brud nie zdąży zaschnąć i łatwiej będzie się go pozbyć.

Roztwór octu będzie też pomocny w czyszczeniu lekkich zabrudzeń rusztu. W przypadku tych zaschniętych można skorzystać z amoniaku. Pręty należy wtedy włożyć do foliowej torebki, umieścić w niej 2 łyżeczki amoniaku i szczelnie zamknąć. Po nocy spędzonej w takiej kąpieli ruszt należy umyć pod bieżącą wodą.

Czyszczenie palników będzie pestką

Oczyszczenie palników polega na umyciu ich w ciepłej wodzie z dodatkiem środków zmywających tłuszcz i brud. Domowym sposobem jest wykorzystanie do tego celu sody oczyszczonej. Otwory dysz palników wystarczy przeczyścić, używając cienkiego drutu miedzianego. Płytę podpalnikową dokładnie przemywamy i osuszamy miękką ściereczką, zachowując ostrożność przy czyszczeniu otworów płomieniowych pierścieni podkołpakowych.

Dalszym krokiem w czyszczeniu kuchni jest dokładne umycie piekarnika. W tym artykule zdradzamy co zrobić, aby lśnił czystością. Być może zainteresuje was także nasz artykuł zdradzający sposoby na uratowanie przypalonego garnka .

domowe środki czystości
domowe środki czystości

Źródło zdjęcia: canva/katerinamorozovaphotos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: znamysieodkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >