Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać liście selera korzeniowego?
fotosr, Getty Images

Jak wykorzystać liście selera korzeniowego?

14 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Seler jest popularnym warzywem, z którego zazwyczaj w całości nie korzystamy - kupując korzeń bez liści, tracimy wiele cennych substancji. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, których pozbycie się jest wielką startą. Doskonałym sposobem na ich wykorzystanie, jest sporządzenie prostej herbatki.

Seler kojarzy nam się głównie z rosołem. Korzeń ma intensywny pieprzny smak, który sprawdza się głównie w zupach. Do wywaru oddaje on większość swojego aromatu, który podbija smak innych składników.

W sklepach najczęściej seler jest dostępny pod postacią korzenia. Łodygi oraz liście są oddzielane jeszcze podczas produkcji i najczęściej wyrzucane są do śmieci lub kompostownika. Okazuje się jednak, że pełne są zdrowych wartości odżywczych.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Seler to nie tylko korzeń

Jeśli znajdziesz w sklepie seler z pozostawionymi na nim liśćmi, nie zastanawiaj się długo i natychmiast włóż warzywo do koszyka. Możliwości wykorzystania jego liści są ogromne, a zdrowotne korzyści jeszcze większe.

Zielona część selera, czyli liście i łodygi, zawiera znacznie więcej składników mineralnych i witamin, niż korzeń. Jest również wspaniałym źródłem flawonoidów, antyoksydantów i fitosteroli, które chronią organizm przed starzeniem i wieloma chorobami.

Liście uszczelniają naczynia krwionośne

Aktywne związki w ich wnętrzu poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, poprzez uszczelnianie naczyń, zwiększanie ich elastyczności oraz zapobieganie stanom zapalnym. W taki sposób pozwalają zachować nam zdrowie na dłużej.

Ponadto liście zmniejszają we krwi poziom złego cholesterolu LDL, a także działają moczopędnie. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny włączyć sporą ilość tego produktu do diety, co może poprawić jakość ich życia.

Jak wykorzystać liście selera?

Jedną z najlepszych możliwości jest zaparzenie herbatki, którą można sporządzić zarówno z suszonych, jak i świeżych liści. Dla chcących zachować jak najwięcej ich właściwości polecamy dodanie liści do sałatki czy zupy.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.

W przypadku gotowania warto użyć ich pod sam koniec - obróbka termiczna niszczy część związków. Wspaniale smakują również pod postacią koktajlów warzywnych, które są łatwym i wygodnym sposobem na spożywanie większej ilości warzyw.

Projekt bez tytułu (4)
Seler i liście selera

Źródło: eyup zengin, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bonavita.pl; herbiness.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy