Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?
Klasyczną zupę ogórkową zna chyba każdy. Amatorzy smaku kiszonych ogórków powinni spróbować jej pysznego wariantu z dodatkiem koperku. Ten smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną zupę ogórkową z koperkiem:
Składniki:
-
750 g żeberek wieprzowych
-
2,5 litra wody
-
2 duże marchewki
-
1 średnia pietruszka
-
kawałek selera
-
kawałek pora
-
3 liście laurowe
-
5 ziarenek pieprzu czarnego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
500-600 g ogórków kiszonych
-
około 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
-
100 ml śmietanki 12%
-
1 pęczek koperku
-
olej lub oliwa do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą , wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny . Zmniejszamy płomień palnika , tak by zupa tylko delikatnie pyrkała. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około godzinę . Po tym czasie dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez kolejne pół godziny .
Podczas gdy wywar mięsny się gotuje , obieramy marchewki, pietruszkę i seler, a następnie kroimy je w kostkę. Pora dokładnie myjemy i kroimy na półtalarki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy warzywa korzeniowe .
Odkładamy je do osobnego naczynia, a n a patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu . Szklimy na niej pora i odstawiamy na bok. Mięso wyjmujemy z wywaru po upływie 1,5 od startu gotowania. Pozostawiamy je do ostygnięcia i oddzielamy od kości.
Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i solimy go , a następnie gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie obieramy ogórki kiszone i ścieramy je na tarce o dużych oczkach . Masę ogórkową odciskamy, a powstałą w ten sposób zalewę zachowujemy.
Po raz kolejny r ozgrzewamy porcję tłuszczu na patelni. Tym razem podsmażamy na niej starte ogórki . Również dodajemy je do zupy i gotujemy ją jeszcze przez około 10-15 minut. Na końcu wlewamy wodę z ogórków , zaczynając od połowy szklanki i dodając więcej jeśli będzie taka potrzeba.
Zagotowujemy zupę i wyłączamy palnik. Koperek siekamy, wrzucamy go do garnka wraz z kawałkami mięsa. Dodajemy śmietankę, zupę przy tym dokładnie mieszając. W razie potrzeby doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami z wody.
Jeżeli pozostała wam spora ilość soku z ogórków, możecie zachować go i wykorzystać do przyrządzenia pysznego żurku bez zakwasu . Sok ten możecie też z powodzeniem wypić — ma wiele cennych wartości odżywczych .
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smacznapyza