Niezwykłe korzyści z picia soku z ogórków kiszonych
Sok z ogórków kiszonych jest powszechnie uznawany za bardzo zdrowy produkt i wiele osób z chęcią go pija dla samego smaku. Okazuje się, że niepozorny napitek ukrywa przed nami sporo sekretów. Obok takich właściwości nie sposób przejść obojętnie.
Jakie właściwości wykazuje sok z ogórków kiszonych?
Zarówno sok z ogórków kiszonych, jak i same ogórki, są bogate w cenne składniki odżywcze. Nie bez powodu już wcześniej wspominaliśmy o ich właściwościach. Tym razem skoncentrujemy się na samym soku z ogórków kiszonych.
Sok z ogórków kiszonych cechuje się bardzo charakterystycznym słono-kwaśnym smakiem. Ciężko go porównać do czegokolwiek innego. Z uwagi na wysoką zawartość soli powinny go unikać osoby z nadciśnieniem. Jednak nie oznacza to, że sok z ogórków kiszonych jest szkodliwy. Jego spożywanie może w znacznym stopniu wesprzeć nasz organizm.
Niepozorny sok z ogórków kiszonych jest dobrym wsparciem podczas odchudzania. Właściwość ta wynika z zawartości bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie flory jelitowej. Sok z ogórków uchodzi za naturalny probiotyk.
Sok z ogórków kiszony jest również bogaty w błonnik, który poprawia procesy trawienne. Osoby będące na diecie odchudzającej powinny pamiętać o tym cennym składniku. Warto również zauważyć, że odpowiednie funkcjonowanie jelit, wpływa również na ogólną odporność naszego organizmu.
(Canva.com / madaland)
Sok z ogórków kiszonych w trosce o zdrowie
Skoro jesteśmy już przy temacie odporności, nie można pominąć tego, że sok z ogórków kiszonych dodatkowo ją wzmacnia za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. Oprócz niej w napitku znajdziemy inne niezwykle cenne mikroelementy. Co się do nich zalicza?
witaminy z grupy B
witamina A
witamina E
żelazo
cynk
magnez
fosfor
sód
potas
[EMBED-19]
Okazuje się, że sok z ogórków kiszonych zapobiega skurczom. Dzięki niemu możemy zniwelować skutki zespołu niespokojnych nóg. Napój można pić również profilaktycznie, jako ochronę przed różnego rodzaju grzybicami.
Dodatkowo sok z ogórków kiszonych przyśpiesza metabolizm i skutecznie zapobiega podjadaniu między posiłkami. Mało kto spodziewałby się, że tak powszechny produkt może być aż tak zdrowy. Najlepiej przygotować go samodzielnie. Przepis Magdy Gessler jest godny uwagi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Wapteka