Jak zrobić domową kiełbasę z czosnkiem? Zdradzamy przepis
Smakowity zapach domowej kiełbasy niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Kto miał rodziców lub dziadków na wsi ten wie, że takie samodzielnie wykonane wyroby smakują nieporównywalnie lepiej, niż ich kupne odpowiedniki. Dotarliśmy do przepisy na kiełbasę, który możesz wykonać we własnym mieszkaniu bez użycia specjalistycznego sprzętu. W mieście czy poza nim- ten przepis sprawdzi się wszędzie.
Jedyną czynnością, która może przysporzyć małych trudności przy przyrządzeniu domowej kiełbasy jest nadzianie jelita mięsem. Jeśli masz maszynkę ze specjalną końcówką, wtedy problem sam się rozwiązuje. W ostateczności warto użyć specjalnego lejka masarskiego lub nawet szprycy do ciasta.
Jelita wieprzowe lub jagnięce do wyrobu domowej kiełbasy możesz kupić w większych supermarketach lub zamówić w internecie. Takie jelito przez nadzianiem należy przez kilkadziesiąt minut namaczać. Namoczone i opłukane jelito staje się elastyczne, a przez to odporne na rozdarcia.
Przepis na domową kiełbasę z czosnkiem
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 plaster słoniny do wytopienia
1 czubata łyżka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 główka czosnku
namoczone jelito naturalne
1/3 szklanki wody
Aromatyczna kiełbasa z czosnkiem krok po kroku
Mięso na domową kiełbasę podziel w proporcjach 2:1. Większą część drobno pokrój, mniejszą zaś zmiel w maszynce. Następnie całe mięso dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem, wodą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami z główki czosnku. Odstaw masę do lodówki na ok. 30 minut.
Namoczone i wypłukane jelita nadziewaj mięsem w w wybrany sposób. Kiełbasa nie powinna być nabita zbyt ciasno, aby zapobiec jej późniejszemu pękaniu. Gotowe kiełbaski zawiń bawełnianą nicią i nakłuj wykałaczką co kilka cm, aby umożliwić ujście z jelit nadmiaru powietrza.
Do dużego garnka wlej wodę do gotowania kiełbasy na wysokość kilkunastu cm. Doprowadź do wrzenia, a następnie ostrożnie włóż do wrzątku przygotowane mięso. Gotuj całość przez 5-10 minut.
W międzyczasie na patelni wytop tłuszcz z pokrojonej drobno słoniny. Piekarnik nagrzej do temperatury 220-240 stopni. Ugotowaną kiełbasę wystudź, wysusz, posmaruj wytopionym tłuszczem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W momencie włożenia kiełbasy do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 190-200 stopni. Mięso piecz przez 10-15 minut, od czasu do czasu je odwracając. Kiełbasa jest gotowa do spożycia po dokładnym zrumienieniu się ze wszystkich stron. Domową kiełbasę z czosnkiem możesz jeść od razu lub przechowywać przez kilka dni w lodówce. Domową kiełbasę możesz przygotować również w słoiku. Z przygotowanej kiełbasy przyrządzisz wyśmienity obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama