Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty? Najszybszy ekspresowy sposób

Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty? Najszybszy ekspresowy sposób

Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty?
canva/valeriopardi

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy sycącym daniem z kapusty. Ich przygotowanie często wiążę się z koniecznością sparzenia warzywa, celem rozdzielenia liści. Tym razem przedstawiamy wam niezawodny sposób, w którym tę niezbyt lubianą czynność będziecie mogli pominąć. Gołąbki przyrządzicie niemalże ekspresowo. Sprawdźcie koniecznie.

Gołąbki robi się na wiele różnych sposobów. Niektórzy do farszu dodają grzyby, inni wykorzystują jedynie mięso. W dzisiejszym przepisie zdradzimy, jak usprawnić przyrządzanie ulubionej potrawy. Zrezygnujcie z parzenia kapusty i po prostu podsmażcie ją na patelni, a następnie dodajcie do pozostałych składników. Danie pozostanie smaczne, a nie spędzicie całego dnia w kuchni.

Przepis na wyśmienite gołąbki bez parzenia kapusty

Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 1/4 szklanki wody

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ziarna pieprzu

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Składniki na gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 100 g białego ryżu

  • pół małej główki kapusty białej lub włoskiej

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2-3 łyżki kaszy manny

  • kilka łyżek bułki tartej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka do obtoczenia gołąbków

Przygotowanie sosu pomidorowego do gołąbków:

Bulion podgrzewamy w garnku, łącząc go z passatą pomidorową. Mąkę rozrabiamy z wodą, aż pozbędziemy się grudek. Płyn dodajemy do sosu.

Wrzucamy przyprawy w kawałku. Mieszamy i próbujemy. Doprawiamy cukrem, jeśli to konieczne. Sosem polewamy przygotowane do pieczenia gołąbki.

Przygotowanie gołąbków:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy go w osolonym wrzątku około 10 minut. Kapustę oczyszczamy, ścieramy ją na tarce o większych oczkach.

Cebulę i czosnkiem obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli, pod koniec soląc ją. Następnie dodajemy kapustę i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Wrzucamy czosnek, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. W większej misce umieszczamy mięso, ugotowany ryż oraz kapustę z czosnkiem i cebulą. Wbijamy jajo, wsypujemy kaszę mannę, bułkę tartą i paprykę. Mieszamy i doprawiamy masę sola oraz pieprzem.

Zwilżamy dłonie i formujemy podłużne kotlety. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy je do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem i pieczemy około 45 minut. Gołąbki podajemy z purée ziemniaczanym lub chlebem. Smacznego.

Gołąbki można przygotować nie parząc kapusty i rezygnując z zawijania
Gołąbki można przygotować nie parząc kapusty i rezygnując z zawijania

Źródło zdjęcia: canva/Patrycja Strozka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-potrawy