Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty? Najszybszy ekspresowy sposób
Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy sycącym daniem z kapusty. Ich przygotowanie często wiążę się z koniecznością sparzenia warzywa, celem rozdzielenia liści. Tym razem przedstawiamy wam niezawodny sposób, w którym tę niezbyt lubianą czynność będziecie mogli pominąć. Gołąbki przyrządzicie niemalże ekspresowo. Sprawdźcie koniecznie.
Gołąbki robi się na wiele różnych sposobów. Niektórzy do farszu dodają grzyby, inni wykorzystują jedynie mięso. W dzisiejszym przepisie zdradzimy, jak usprawnić przyrządzanie ulubionej potrawy. Zrezygnujcie z parzenia kapusty i po prostu podsmażcie ją na patelni, a następnie dodajcie do pozostałych składników. Danie pozostanie smaczne, a nie spędzicie całego dnia w kuchni.
Przepis na wyśmienite gołąbki bez parzenia kapusty
Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:
4 szklanki bulionu warzywnego
500 g przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na gołąbki:
500 g mięsa mielonego
100 g białego ryżu
pół małej główki kapusty białej lub włoskiej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki kaszy manny
kilka łyżek bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
mąka do obtoczenia gołąbków
Przygotowanie sosu pomidorowego do gołąbków:
Bulion podgrzewamy w garnku, łącząc go z passatą pomidorową. Mąkę rozrabiamy z wodą, aż pozbędziemy się grudek. Płyn dodajemy do sosu.
Wrzucamy przyprawy w kawałku. Mieszamy i próbujemy. Doprawiamy cukrem, jeśli to konieczne. Sosem polewamy przygotowane do pieczenia gołąbki.
Przygotowanie gołąbków:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy go w osolonym wrzątku około 10 minut. Kapustę oczyszczamy, ścieramy ją na tarce o większych oczkach.
Cebulę i czosnkiem obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli, pod koniec soląc ją. Następnie dodajemy kapustę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Wrzucamy czosnek, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. W większej misce umieszczamy mięso, ugotowany ryż oraz kapustę z czosnkiem i cebulą. Wbijamy jajo, wsypujemy kaszę mannę, bułkę tartą i paprykę. Mieszamy i doprawiamy masę sola oraz pieprzem.
Zwilżamy dłonie i formujemy podłużne kotlety. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy je do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem i pieczemy około 45 minut. Gołąbki podajemy z purée ziemniaczanym lub chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Patrycja Strozka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: domowe-potrawy