Jak zrobić idealny sos grzybowy z grzybów leśnych?
Sezon na grzyby zachęca do częstszego ich jedzenia - jedną z najlepszych metod na ich wykorzystanie, jest zrobienie sosu. Niżej zdradzamy najlepszy przepis. Świetnie komponuje się z mięsem, klusek, kopytek czy placków ziemniaczanych. Sekretem idealnego sosu jest dodatek masła, który wspaniale zagęszcza jego konsystencję.
Sos ze świeżych grzybów leśnych nie ma sobie równych, ponieważ gęstość oraz intensywność smaku sprawiają, że ciężko z niego zrezygnować. Kluski śląskie wiele zyskają, gdy poda się je oblane tym sosem.
Przy dodawaniu śmietany warto zachować ostrożność. Nie należy wlać jej zbyt dużo, ponieważ zakryje swoim smakiem resztę składników. Należy również pamiętać o jej zahartowaniu, aby się nie zważyła.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sos grzybowy z leśnych grzybów
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, jak zrobić marynowane grzyby leśne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.
Składniki:
-
400 g świeżych grzybów leśnych
-
30 g masła
-
1 łyżka oleju
-
2 szalotki
-
1 ząbek czosnku
-
125 ml bulionu warzywnego
-
sól i pieprz
-
natka pietruszki
-
100 g śmietany 36%
Zacznij od oczyszczenia grzybów, umycia ich i obrania ze skórki. Następnie pokrój je w plasterki równej grubości. Obierz szalotki oraz czosnek i pokrój je w bardzo drobną kostkę.
Na patelnie wrzuć masła i rozgrzej je. Gdy się roztopi, wrzuć szalotki z czosnkiem i smaż je, aż czosnek przestanie tak intensywnie pachnieć. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż stracą sporą część wilgoci.
Pod koniec zalej grzyby bulionem i duś kolejne 5 minut bez przykrycia. Zahartowaną śmietanę wlej do sosu, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Źródło: canva/brazzo, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa.pl