Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa

Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa

Rosół o złotym kolorze
canva/arfo

Rosół o głębokim, złocistym kolorze jest marzeniem wielu smakoszy. Łącząc ze sobą różne kawałki mięs, uzyskamy zachwycający wizualnie posiłek o bogatym i pełnym niuansów smaku. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie sprawdźcie przepis — nawet receptura Magdy Gessler nie jest tak zachwycająca.

Jedna z internetowych twórczyń zaprezentowała wyjątkowo smakowity patent na rosół. Przyrządziła go na kilku rodzajach mięs, uzyskując zupę o pięknej złotej barwie. Podana z kluseczkami potrawa prezentowała się znakomicie. Podpowiadamy, jak możecie odtworzyć ją w domowym zaciszu.

Przepis na znakomity rosół o złotym kolorze

Składniki:

  • 3 litry wody

  • 450 g antrykotu wołowego

  • 5 skrzydełek kurczaka

  • 1 indycza szyja

  • 1 golonka z indyka

  • 1 kacze udo

  • 6 suszonych podgrzybków

  • 2 większe marchewki

  • 2 niewielkie pietruszki

  • pół średniego selera

  • 1 większa cebula

  • biała część małego pora

  • 1 mały burak (można pominąć)

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 8 ziaren pieprzu

  • 1 pęczek natki pietruszki + do podania

  • kilka gałązek lubczyku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić rosół o złotym kolorze? Połączcie kilka rodzajów mięs

Oczyszczone mięsa umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy suszone grzyby, przyprawy w kawałku i wszystkie warzywa. Wrzucamy także świeże zioła. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny, usuwając powstające szumy. Odcedzony rosół doprawiamy sola oraz pieprzem. Podajemy z kluskami lub makaronem. Posypujemy także posiekaną natką pietruszki. Smacznego. Wskazówka: jeżeli nie chcecie wkładać świeżych ziół do garnka, możecie je pominąć i na koniec doprawić rosół domową przyprawą maggi. Też będzie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam przygotować świetny rosół. Spróbujecie koniecznie patentu na bezmięsną wersję rarytasu — będzie idealną bazą do wielu warzywnych zup. Być może też skusi was receptura na rozgrzewającą odsłonę z dodatkiem chili.

Rosół o złotym kolorze jest znakomity
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: