Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom
Canva / GordanD

Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom

15 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.

Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.

Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.

Przepis na aromatyczny sos pieprzowy

Składniki:

  • 1,5 łyżki masła

  • 1,5 łyżki mąki tortowej

  • 2 szklanki bulionu

  • 1,5 łyżki musztardy

  • 1,5-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu

  • szczypta soli do smaku

Prosty i efektowny sos pieprzowy krok po kroku

Przygotuj niewielki rondelek do przyrządzenia sosu pieprzowego. Rozpuść w nim na małym ogniu łyżkę masła . Potem wsyp do niego mąkę i wymieszaj dokładnie oba składniki . Cały czas mieszając podgrzewaj całość minutę. Nie dopuść do zrumienienia.

Do przygotowanej zasmażki wlej bulion i całość podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki, dodaj sól i ziarna pieprzu . Gotuj składniki na wolnym ogniu 5-10 minut , cały czas mieszając, aż sos stanie się gęsty. Zagęszczony sos pieprzowy, zdejmij z ognia wymieszaj z musztardą i podawaj z ulubionym daniem.

Wyśmienity sos do mięsa przygotujesz także na bazie suszonych pomidorów . Idealnego steka wołowego do podania z sosem usmażysz dzięki kilku krótkim wskazówkom .

Canva / zia_shusha
Canva / zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy