Smakosze.pl Przepisy Jaka jest najlepsza kapusta do gołąbków? Wybór Makłowicza jest praktycznie niespotykany
canva/robert6666; IG/robertmaklowicz_official

Jaka jest najlepsza kapusta do gołąbków? Wybór Makłowicza jest praktycznie niespotykany

26 lipca 2023

Gołąbki z kapusty kiszonej zaskoczą was prostotą wykonania. Zaproponowane przez Roberta Makłowicza danie jest pełne wyrazu, a kiszone warzywo pasuje doskonale. Sprawdzi się latem, orzeźwiając i sycąc jednocześnie. Musicie spróbować.

Przepis na znakomite gołąbki Roberta Makłowicza

Nietypowy wybór kapusty do wykonania potrawy ma kilka zalet. Oprócz ciekawego smaku nie wymaga ona sparzania we wrzątku. Miękkość uzyskana podczas fermentacji czyni ją świetnym materiałem do wykonania pysznych roladek. Nic dziwnego, że na Bałkanach tak właśnie gotują.

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty
  • 100 g surowego wędzonego boczku,
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego-wołowego
  • 1 większa cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda lub sos pomidorowy
Przenigdy nie zalewaj nią kiszonych ogórków. Pozbawisz ich najcenniejszych minerałów

Jak zrobić gołąbki Roberta Makłowicza? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko. Wystudzone ziarno przyda się do farszu. W międzyczasie siekamy cebulę, a boczek kroimy w kostkę. Zrumieniamy go na suchej patelni, a gdy już wytopi się tłuszcz, przenosimy do miseczki.

Na patelnię wrzucamy cebulę. Trzymamy do zeszklenia, od czasu do czasu mieszając. W misce łączymy mięso mielone, przestudzony ryż, rumiany boczek i miękką cebulę. Doprawiamy solą pieprzem i słodką papryką.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kiszonej kapusty. Układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy wodą i pieczemy przez 3 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać gołąbki z kapusty kiszonej?

Wyrazistą, inspirowaną bałkańską kuchnią potrawę warto zjeść bez dodatków, zwłaszcza jeśli zapiekaliśmy ją z sosem pomidorowym. Jeżeli jednak chcecie ją urozmaicić, gęsty jogurt naturalny będzie dobrym wyborem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne gołąbki. Spróbujcie koniecznie potrawy wegetariańskiej z soczewicą ziemniaki i fetą — jest wyśmienita. Bardziej leniwi mogą skusić się na danie w wersji bez zawijania — też jest pyszne.

Gołąbki Roberta Makłowicza są świetne.png
canva/peredniankina
Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał
Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy