Smakosze.pl Porady Jakich produktów nie należy mrozić? Lista zaskoczy niemal każdego
Fot. Canva/czgur, Getty Images

Jakich produktów nie należy mrozić? Lista zaskoczy niemal każdego

18 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę  z tego, że nie każdy produkt może być poddawany zamrożeniu. Wyjaśnijmy to raz na zawsze, a już nigdy nie polecisz błędu.

Najlepsza metoda przechowywania żywności

Już starożytni wiedzieli, że przechowywanie pożywienia w ciemnym i chłodnym miejscu pozwala przedłużyć jego żywotność. Nic więc dziwnego, że dzisiaj w domu każdego z nas znajduje się lodówka z zamrażalnikiem. To najlepszy rozwijany przez wieki sposób na przechowanie żywności.

Niestety pomimo rozwoju, nie każdy wie, jakie produkty spożywcze można mrozić, a jakich nie. Dlatego za chwilę wyjaśnię ci, czego nie mrozić oraz przedstawię zasadę dotyczącą wszystkich, zdatnych do mrożenia produktów.

mrożonki.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael
Z rzodkiewek, ogórka i cebuli zrobisz najlepszą wiosenną surówkę. Pasuje do każdego obiadu

Tych produktów nie zamrażaj

Choć mrożenie to najlepszy sposób na przedłużenie żywotności żywności, nie każdy produkt nadaje się do zamrożenia. Poniżej przedstawiam ci listę z produktami, których nie można mrozić.

Nie zamrażaj tych produktów:

  • owoców o dużej ilości wody, np.: cytrusy
  • nabiału
  • produktów z majonezem w składzie
  • świeżo wyciskanych soków
  • napojów gazowanych
  • makaronu

Produktów spożywczych z listy powyżej nie można mrozić, ponieważ po rozmrożeniu stracą smak oraz swoje właściwości. A przecież nie to chodzi w przedłużaniu terminu ważności danego produktu, dlatego pod żadnym pozorem tego nie rób.

Absolutnie tego nie rób

Przy produktach mrożonych oprócz tego, czego nie można mrozić, należy pamiętać także o ich rozmrażaniu. Nie może przebiegać ono zbyt szybko. Rozmrażany produkt powinien zostać włożony do zimnej wody lub powinien być pozostawiony do odtajenia w temperaturze pokojowej.

To o czym musisz pamietać, jest najistotniejsze. Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ponownie, rozmrożonego produktu. Podczas tego procesu żywność straci wartości odżywcze i może przyczynić się do rozwoju niebezpiecznych bakterii.

mrożónki2.jpg
Fot. Canva/Qwart
Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy