Smakosze.pl Przepisy Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie
Canva/donartruss, Facebook/Ewa Wachowicz

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie

12 września 2023

Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone.

Kotlety mielone, czyli co na obiad?

Każdy z nas ma swój sposób na przyrządzenie kotletów mielonych. Ważna jest jakość mięsa, z którego robimy to lubiane danie obiadowe. Zwykle sięgamy po wieprzowinę z łopatki. Wówczas kotlety mielone są soczyste, ale też dość tłuste.

Można też mielone zrobić z mięsa z szynki wieprzowej. Dzięki temu kotlety mielone będą chudsze i mniej kaloryczne. Jednak Ewa Wachowicz stawia na połączenie dwóch rodzajów mięsa. Do wieprzowiny dodaje mięso, które nieczęsto gości w naszych kuchniach, a szkoda, bo jest pyszne.

mięso
Canva/Liriya
Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem

Zapomniane połączenie, czyli mielone od Wachowicz

Ewa Wachowicz do robienia kotletów mielonych korzysta z dwóch rodzajów mięsa. Wieprzowinę łączy z mięsem z kaczki. To mięso uważane jest za jedno z najbardziej szlachetnych z drobiu. Słynie z tego, że jest wyjątkowo kruche i soczyste.

Mięso z kaczki jest lżejsze i mniej tłuste niż mięso czerwone. Oprócz tego słynie z wyrazistego smaku. Kotlety mielone z połączenia wieprzowiny i mięsa z kaczki są wyjątkowo soczyste i zachwycają smakiem . Jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz?

Jak zrobić kotlety mielone od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko
  • mięta
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy razem i odstawiamy . Mięso mielimy i dodajemy odciśniętą bułkę. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę z czosnkiem.

Dorzucamy posiekaną miętę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i pieczemy ja na grillu lub patelni grillowej . Podajemy je z ogórka i pomidorków koktajlowych. Pisaliśmy o karminadlach, czyli mielonych ze Śląska. Polecaliśmy też przepis na mielone z pyszną niespodzianką w środku.

kotlety mielone
Canva/larik_Malasha

Źródło: ewawachowicz.pl

Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada
Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy