Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

Zupa ogórkowa z klopsikami
Źródło własne

Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy, że podacie ją ze smacznym i prostym w przygotowaniu, a przy tym pełnym białka dodatkiem. Wcale nie spędzicie wiele czasu w kuchni, a rodzina zje ze smakiem. To zupa i drugie danie w jednym!
 

Sycąca i pyszna zupa ogórkowa

Wrzucenie do uwielbianej zupy ogórkowej klopsików jest świetnym pomysłem na zwiększenie jej pożywności. Można przygotować zarówno mięsny specjał, jak i pełne białka pulpeciki roślinne ze strączków. Jeśli nam się spieszy, jednogarnkowe danie będzie jak znalazł.

Składniki na zupę:

  • 2 litry bulionu lub rosołu
  • 4-6 ogórków kiszonych + sok wedle uznania
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • koperek
  • śmietana klasyczna lub roślinna
  • olej rzepakowy lub masło klarowane

Składniki na klopsiki mięsne:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajo
  • 15-20 g mąki pszennej
  • 15-20 g bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zupy, mimo pozornie długiej listy składników, jest szybkie i nie wymaga wiele wysiłku. Efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdźcie szczegółową instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

klopsiki wzbogacą zupę ogórkową.jpg
canva/lisaaMC
Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

Jak przygotować sycącą zupę ogórkową? Dodajcie klopsiki

Zaczynam od wyrobienia mięsa z dodatkami i uformowania z nich niewielkich klopsików. Ogórki kiszone ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam je na oleju lub maśle i odstawiam na bok.

Marchewkę i pietruszkę obieram i ścieram na większe wiórki. Ziemniaki oczyszczam i kroję w niedużą kostkę. Bulion podgrzewam, wrzucam do niego ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję klopsiki i gotuję przez kwadrans.

Po tym czasie wrzucam ziemniaki. Gotuję dalej, a po 7 minutach dodaję marchew i pietruszkę. Około 5 minut później dodaję jeszcze ogórki z patelni i sok. Nim to jednak zrobię, upewniam się, że ziemniaki oraz mięso są miękkie.

Zupę ogórkową podgrzewam jeszcze przez 5-7 minut, w trakcie doprawiając ją koperkiem, solą i pieprzem oraz zabielając wybraną śmietaną. Można tez pominąć ten dodatek. 

Jak podawać zupę ogórkową z klopsikami?

W zupie są już stanowiące dodatek skrobiowy ziemniaki, ale można jeszcze skusić się na kromkę świeżego chleba razowego. Danie będzie jeszcze bardziej sycące i bogate w smaki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jednogarnkowe dania. Oprócz zupy ogórkowej polecamy znakomite leczo z ciecierzycą — w sezonie smakuje obłędnie. Spróbujcie też aromatycznej pomidorowej z czerwoną soczewicą.

Zupa ogórkowa z klopsikami będzie pyszna.jpg
canva/Dar1930