Smakosze.pl

canva/Kitzzeh

Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

12 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło.
 

Siekanie cebuli może być proste

Do tej pory cebulę przekrajałam na pół, a następnie nacinałam w kratkę. Tak przygotowane warzywo kroiłam w plasterki, zyskując drobną kostkę. Podczas tej czynności łzawiły mi jednak oczy, a cebula pod koniec krojenia zaczynała się rozpadać. Doprowadzało mnie to do szału, poprosiłam wiec o pomoc zaprzyjaźnionego kucharza.

Rozdrobnienie warzywa metodą pokazaną przez znajomego kucharza nie jest skomplikowane. Nie tylko obejdzie się bez łez i pociętych palców, ale też wymagać będzie dużo mniej czasu. Ponadto warzywo aż do ostatniego kawałeczka pozostanie w jednym kawałku, co ułatwi całą operację. Szczegółowo procedurę opisujemy w dalszej części artykułu.

Proste siekanie cebuli.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minutowe Sztuczki DIY
Pasta z jajek na śniadanie

Zawsze dodaję ten składnik do pasty kanapkowej z jajek. Rodzina się nią zajada, nic nie zostaje na później

CZYTAJ DALEJ

Cebulę można pokroić w prosty sposób

Co trzeba zrobić? Przede wszystkim przygotujecie ostry nóż. Beż niego nawet najlepszy trik będzie bezużyteczny. Przyda się też oczywiście deska do krojenia. Gdy wszystko gotowe, pora zabrać się za siekanie.

Zaczynam od ułożenia cebuli na desce korzeniem do góry. To kluczowe w technice cięcia, która ma nie dopuścić do pojawienia się łez. Właśnie w tej części warzywa zgromadzone są substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny efekt.

Teraz wystarczy gęsto nacinać cebulę z góry na dół, rozpoczynając kilka milimetrów poniżej korzenia. Gdy już zatoczymy pełne koło wokół tego elementu, obracamy warzywo na bok i tniemy je w plastry. Szybko uzyskamy drobną kostkę.

Jak wykorzystywać cebulę?

Siekanie cebuli pojawia się w wielu przepisach. Warzywo zwykle zostaje podsmażone, choć czasem jak np. w przypadku tatara , dodaje się je na surowo. Można jednak zrobić z niego wiele smakołyków do zjedzenia solo.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na podanie cebuli. Sprawdźcie koniecznie jak zapiec ją z dodatkiem przypraw . Być może skuszą was też chrupiące cebulowe krążki — to idealna przekąska imprezowa.

Krojenie cebuli proste.jpg
canva/dbalinda
Oddzielanie natki pietruszki od łodygi

Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

CZYTAJ DALEJ
Konfitowane pomidory są pyszne

Pokroiłam pomidory, zalałam olejem i włożyłam do piekarnika. Nie mogłam uwierzyć, jak dobre wyszły

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >