Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość
Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło.
Siekanie cebuli może być proste
Do tej pory cebulę przekrajałam na pół, a następnie nacinałam w kratkę. Tak przygotowane warzywo kroiłam w plasterki, zyskując drobną kostkę. Podczas tej czynności łzawiły mi jednak oczy, a cebula pod koniec krojenia zaczynała się rozpadać. Doprowadzało mnie to do szału, poprosiłam wiec o pomoc zaprzyjaźnionego kucharza.
Rozdrobnienie warzywa metodą pokazaną przez znajomego kucharza nie jest skomplikowane. Nie tylko obejdzie się bez łez i pociętych palców, ale też wymagać będzie dużo mniej czasu. Ponadto warzywo aż do ostatniego kawałeczka pozostanie w jednym kawałku, co ułatwi całą operację. Szczegółowo procedurę opisujemy w dalszej części artykułu.
Zawsze dodaję ten składnik do pasty kanapkowej z jajek. Rodzina się nią zajada, nic nie zostaje na późniejCebulę można pokroić w prosty sposób
Co trzeba zrobić? Przede wszystkim przygotujecie ostry nóż. Beż niego nawet najlepszy trik będzie bezużyteczny. Przyda się też oczywiście deska do krojenia. Gdy wszystko gotowe, pora zabrać się za siekanie.
Zaczynam od ułożenia cebuli na desce korzeniem do góry. To kluczowe w technice cięcia, która ma nie dopuścić do pojawienia się łez. Właśnie w tej części warzywa zgromadzone są substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny efekt.
Teraz wystarczy gęsto nacinać cebulę z góry na dół, rozpoczynając kilka milimetrów poniżej korzenia. Gdy już zatoczymy pełne koło wokół tego elementu, obracamy warzywo na bok i tniemy je w plastry. Szybko uzyskamy drobną kostkę.
Jak wykorzystywać cebulę?
Siekanie cebuli pojawia się w wielu przepisach. Warzywo zwykle zostaje podsmażone, choć czasem jak np. w przypadku tatara, dodaje się je na surowo. Można jednak zrobić z niego wiele smakołyków do zjedzenia solo.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na podanie cebuli. Sprawdźcie koniecznie jak zapiec ją z dodatkiem przypraw. Być może skuszą was też chrupiące cebulowe krążki — to idealna przekąska imprezowa.