Smakosze.pl Dieta Jakie kiszonki są najzdrowsze? Te biją na głowę wszystkie inne, mają ogromną przewagę
canva

Jakie kiszonki są najzdrowsze? Te biją na głowę wszystkie inne, mają ogromną przewagę

31 sierpnia 2023

Czy wiecie, jakie kiszonki są najzdrowsze? Ich różnorodność może przytłoczyć i znacznie utrudnić wybór. Wyjaśniamy na co zwrócić szczególną uwagę i zdradzamy jak kiszenie wpływa na walory warzywa.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Niezaprzeczalnym zyskiem płynącym z regularnego spożywania kiszonek jest poprawa pracy jelit. Zawdzięczamy ją dobroczynnemu działaniu żywych kultur bakterii mlekowych. Odpowiedzialne za proces fermentacji mikroorganizmy konkurują z patogenami , utrudniając im aktywność.

Kiszonki podniosą nam również odporność. Proces ich przyrządzania utrwala bowiem zawartą w owocach i warzywach witaminę C. Sok z wyrobów jest z kolei cenny dla sportowców, którym pomaga uzupełnić utracone elektrolity.

Odradza się jednak spożycie kiszonek, jeśli mamy biegunkę lub musimy uważać na zawartość soli w diecie. W jaki sposób podejść do wyboru wyrobów? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Wiemy, jakie kiszonki są najzdrowsze.jpg
canva/gregory_lee
Tę błyskawiczną sałatkę z 2 składników robiłam nie raz. Pasuje do wszystkiego

Wiemy, jakie kiszonki są najzdrowsze

Wybierając kiszonki, nie można kierować się tylko preferencjami smakowymi. Równie ważny będzie skład wyrobu. Ponieważ producenci często stosują składniki, których nie dodalibyśmy do domowych przetworów, nie ominie nas uważne czytanie etykiet.

Jeżeli więc mamy czas, warto samodzielnie przyrządzić ulubione frykasy. W ten sposób zyskamy pewność, że wyrób jest odpowiedniej jakości. Trzeba będzie oczywiście starannie wybrać składniki i wytypować właściwe receptury. W tym postaramy się pomóc w dalszej części artykułu.

Jak zrobić dobre kiszonki?

Tajemnicą nie będzie, że najlepiej sprawdzają się świeże i jędrne warzywa. Zakupy wiec warto zrobić w dniu, w którym planujemy nastawienie specjałów. Dobrze też wybrać sprawdzonego sprzedawcę, by nie kupić np. przenawożonych ogórków.

Na naszej stronie znajdziecie m.in. zbiór największych błędów popełnianych podczas kiszenia wspomnianego warzywa . Sprawdźcie też koniecznie recepturę na kiszone pomidory czy znakomitą kapustę pekińską po koreańsku .

Domowe kiszonki są najcenniejsze.jpg
canva/antoninavlasova

Źródło: izielnik, artmankiszonki, dietly

Przekrój cytrynę na pół i wsadź ją do tego produktu. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Nagrał, co jego mama robi z cebulą i wrzucił to do sieci. W komentarzach same zachwyty. „Dziękuję za tę cenną wskazówkę"
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy